Šest namirnica koje trebate izbjegavati ako imate povišen tlak, napravit će više štete nego koristi

Autor: Poslovni.hr , 24. veljača 2023. u 11:28
Foto: Unsplash

Ukusna i slana hrana koju toliko volite može utažiti glad, ali i dovesti do skoka krvnog tlaka zbog visokog udjela natrija.

Kada govorimo o zdravlju vašeg srca, posebno ako imate visok krvni tlak postoje određene namirnice koje mogu napraviti više štete nego koristi, piše Thehealthy, a prenosi City magazine.

Tako je, ona ukusna i slana hrana koju toliko volite može utažiti glad, ali i dovesti do skoka krvnog tlaka zbog visokog udjela natrija. Prisutnost viška natrija u krvotoku potiče više vode na ulazak u krvne žile, što zauzvrat povećava volumen krvi unutar njih, prema “American Heart Association”. Stoga, što više krvi teče kroz vaše krvne žile, to je tlak viši.

Kardiologinja i registrirana nutricionistica otkriva koje namirnice trebate isključiti iz prehrane, u slučaju da imate ovaj zdravstveni problem.

Kruh

Jedna kriška kruha može sadržavati do 230 mg natrija – 15 posto od 1500 mg što je gornja dnevna granica preporučena za osobe s visokim krvnim tlakom.

“Ako jedete sendvič, uzet ćete dvije kriške i udvostručiti”, kaže Marta Gulati, dr med, profesorica medicine i šefica kardiologije na Sveučilištu Arizona (Phoenix) i glavna urednica stranice CardioSmarta.org.

A ako jedete tost za doručak, sendvič za ručak i pecivo za večeru, ti brojevi se znaju brzo nagomilati.

“Izbacite ih gdje god možete, kao što je primjerice košarica s kruhom u restoranu”, kaže dr. Gulati.

“Kad vam je potreban unos ugljikohidrata potražite kruh koji ima 140 mg natrija ili manje po porciji. Kruh od proklijalih žitarica, koji se u prodavnicama obično čuva u zamrzivaču, jer sadrži manje konzervansa, obično je siguran izbor”, kaže Kate Paton iz Službe za preventivnu kardiologiju klinike Cleveland.

Suhomesnati proizvodi

Hladni naresci i suhomesnati proizvodi poput hotdoga imaju stotine miligrama natrija, posebno ako volite natrpati sendvič. „Ljudi misle ‘niskomasno je i nije loše za mene’”, kaže dr Gulati. Ali, taj visok sadržaj natrija može natjerati vaše tijelo da ostane na tekućini i povisi vam krvni tlak. Ako ne možete pronaći verziju s niskim udjelom natrija koja vam se sviđa, pokušajte s drugom vrstom sendviča, kaže Paton. Ona preporučuje da ispečete pileći file na početku tjedna za narezivanje za ručak ili upotrebu tune ili prirodnog maslaca od kikirikija za vaše proteine.

Piletina

Možda znate da se smrznutoj i mariniranoj piletini dodaje sol, ali jeste li znali da čak i svježa piletina može biti puna konzervansa?

“Ubrizgavaju slanu vodu kako bi piletina izgledala punije i ljepše”, otkriva dr Gulati. Taj konzervans ne samo da dodaje sol, već također povlači lošiju kvalitetu.

Pizza

Već znate da pizza nije dobra za vaš struk, ali bi mogla naštetiti i zdravlju vašeg srca. Između tijesta, slanog sira i feferona s puno natrija i soli koju neke pizzerije posipaju po vrhu, kriška može lako sadržavati i 700 mg natrija – a tko se zaustavlja samo na jednoj? U pizzeriji zatražite priloge koji neće sadržavati toliko soli.

Foto: Pixabay

“Tražite manje sira i više povrća”, savjetuje Paton. Ali, najbolje je da napravite svoju kod kuće. Počnite s korom s niskim udjelom natrija, a zatim prelijte svježim umakom od rajčice ili umakom od pelata bez dodatne soli, plus malo mozzarelle.

Juha iz vrećice

“Smatramo da je juha zdravija, ali jedan tanjur pileće juhe može sadržavati blizu 1000 mg natrija. Možete pojesti i više od toga. Treba biti pametan po pitanju veličine porcija”, kaže dr. Gulati.

Provjerite oznake za verzije s niskim postotkom natrija — ili još bolje, napravite je sami.

Kiseli krastavci

Vjerojatno ne mislite previše o tom kiselom krastavcu na svom tanjuru, ali on može sadržavati više od 300 mg natrija.

“Dodate to u sendvič i bum, to će podići razinu soli”, kaže Paton. Prilikom odabira robne marke provjerite oznake hranjivih vrijednosti i pokušajte da se ograničite na samo nekoliko kriški kako biste svoj hamburger zagrizli bez pretjerivanja s natrijem.

Komentirajte prvi

New Report

Close