S razlogom je zovu kraljicom zdravlja, a uz ove trikove ćete prepoznati je li svježa

Autor: Poslovni.hr , 21. listopad 2022. u 12:56
Foto: Pixabay

Pravilno skladištenje ključno je da bi voće što duže bilo svježe.

Iako je poznato da jabuke mogu stajati duže od neke druge vrste voća, ipak nije uvijek lako prepoznati kada su svježe. U nastavku pročitajte koji sve faktori utječu na dugotrajnu svježinu jabuka i na što obratiti pažnju prilikom kupovine, piše B92.

Kako prepoznati svježu jabuku?

Svježe jabuke možete prepoznati prema nekoliko faktora. Domaće i svježe jabuke imat će zelenu i čvrstu peteljku pa ćete stare jabuke prepoznati i po tome što je peteljka suha i lako se otrgne.

Svježe jabuke će, osim čvrste i zelene peteljke, imati snažniji miris i biće čvršće na dodir, stoga obratite pažnju i na to. Također, kora svježih jabuka je glatka i čvrsta, dok starije jabuke već imaju naboranu koru.

Jabuke koje su ubrane prošle sezone možete prepoznati i po diskoloraciji na kori koja je najčešća na mjestima gdje je jabuka mekša, što znači da je tamo već započeo proces truljenja. Ako probate jabuku za koju niste sigurni je li svježa, bit će pomalo bezukusna i imat će brašnastu teksturu, a kora će imati gorkast okus.

Održite svježinu jabuka pravilnim čuvanjem

Kako bi jabuke duže trajale nakon što ih kupite, najbolje bi bilo da ih držite na nekom hladnijem mjestu, poput ostave, gdje će ostati svježe i do mjesec dana. Ako ih čuvate u frižideru, možete dva mjeseca biti sigurni da će ostati sveže i jednako ukusne kao kada ste ih kupili.

Također, ako držite jabuke pored nekog drugog voća, imajte na umu da one otpuštaju etilenski plin koji može ubrzati propadanje voća koje je uz njih. Pravilno skladištenje ključno je da bi voće što duže bilo svježe.

Komentirajte prvi

New Report

Close