Redovno konzumiranje jedne namirnice može smanjti rizik od srčanih problema

Autor: Poslovni.hr , 28. studeni 2022. u 13:01
Foto: Pixabay

Može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, insufucijencija srca, koronarnih bolesti srca, hipertenzije i moždanog udara.

Ljubitelji sira imaju 38 posto manje šanse da pate od srčane insuficijencije od onih koji ga izbjegavaju. Kod njih visok krvni tlak je za trećinu manji, dok je rizik od dijabetesa tipa 2 više nego prepolovljen, piše B92.

Stručnjaci kažu da, iako mast u siru može biti loša za nas, kalcij u njemu može smanjiti njegovu apsorpciju i pomoći u kontroli kolesterola.

Mliječni proteini kao što je kazein mogu smanjiti štetno oticanje arterija. Stručnjaci Medicinskog fakulteta Peking Union u Kini proučavali su podatke od 450.000 odraslih Britanaca. Otkrili su da je rizik od srčanih bolesti 35 posto manji kod ljudi koji redovno jedu sir u usporedbi s onima koji to nisu radili.

Profesor Jue-jin Jang je rekao: “Suprotno uobičajenom vjerovanju, unos sira zapravo može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, insufucijencija srca, koronarnih bolesti srca, hipertenzije i moždanog udara”.

Kao punomasni mliječni proizvod, sir može intuitivno biti povezan s visokim rizicima od srčanih bolesti zbog visokog sadržaja zasićenih masnih kiselina i njegovog utjecaja na kolesterol u krvi. Međutim, nedavne studije su pokazale da to možda nije istina.

Britanska fondacija za srce također kaže da je mit da bi ljudi sa srčanim problemima trebali u potpunosti izbjegavati sir, ali upozorava na pretjerano konzumiranje.

Komentirajte prvi

New Report

Close