Pijete vodu iz plastične bočice? Razmislite još jednom

Autor: Poslovni.hr , 29. srpanj 2022. u 09:49
Foto: Sime Zelic/PIXSELL/Ilustracija

Profesorica Lina Ma je sa svojim timom znanstvenika ispitivala koje se sve kemikalije oslobađaju iz plastične bočice nakon stajanja na visokoj temperaturi tijekom 4 tjedna.

Tijekom tropskih vrućina, kuću ne napuštamo bez bočice vode. Nerijetko se događa da se uslijed visokih temperatura bočice odnosno voda u njoj zagrije, piše B92.

Budući da se plastične bočice rade od polietilen tereftalata koji, kada se zagrije, otpušta štetnu kemikaliju bisfenol A (BPA). Kada se bisfenol unese u organizam može biti izuzetno štetan.

Što se bočica više zagrijava, to otpušta i više štetnih sastojaka koji prelaze u vodu. Nedavno je proveden i eksperiment koji to dokazuje. Naime, profesorica Lina Ma je sa svojim timom znanstvenika ispitivala koje se sve kemikalije oslobađaju iz plastične bočice nakon stajanja na visokoj temperaturi tijekom 4 tjedna.

Ta studija je dokazala da se nivo štetnog BPA povećava na visokim temperaturama. Ni slučajno ne pijte vodu iz koja je bočice danima bila u automobilu ili na suncu.

Bisfenol A povezuje se s brojnim zdravstvenim problemima – poput pada imuniteta, problema s reproduktivnim zdravljem i neurološkim problemima. Čak je utvrđeno da ova kemikalija povećava rizik od razvoja Alzheimerove bolesti, dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i dr.

Najbolje bi bilo koristiti staklenu umjesto plastične bočice.

Komentirajte prvi

New Report

Close