Pet pića koja su najgora za zdravlje vašeg mozga i povećavaju rizik od demencije

Autor: Poslovni.hr , 17. veljača 2023. u 12:05
Foto: Unsplash

Više istraživanja pokazuje da zdrav način života, uključujući ono što jedete i pijete, može pomoći u smanjenju rizika,.

Plašite se razvoja demencije u svojim zlatnim godinama? Niste jedini, posebno ako imate porodičnu historiju Alzheimerove bolesti ili nekog drugog oblika demencije. Međutim, razvoj demencije ne mora biti vaša sudbina. Više istraživanja pokazuje da zdrav način života, uključujući ono što jedete i pijete, može pomoći u smanjenju rizika, piše Klixba.

Otprilike 6,5 miliona Amerikanaca starosti 65 i više godina navodno je živjelo sAlzheimerom u 2022. godini, a očekuje se da će stope rasti kako naša ukupna populacija stari.

Slatka pića

Prema izvještaju CDC-ovog Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku iz 2017. godine, skoro polovina svih odraslih osoba dnevno pije jedno ili više zaslađenih napitaka – npr. obične gazirane pića, voćna pića, sportska pića i druge. To iznosi oko 150 kalorija ili 37 grama brzo apsorbiranih šećernih kalorija dnevno. Gornja granica dodanih šećera koju je postavila AHA je 36 grama na 150 kalorija za muškarce i 25 grama na 100 kalorija za žene.

Šećer je štetan za vašu sivu tvar jer je povezan s metaboličkim stanjima kao što su kardiovaskularne bolesti, moždani udar, metabolički sindrom, upala i dijabetes tipa 2. Hrana koja povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti također povećava rizik od demencije, jer održavanje sive tvari zdravom za cijeli život uključuje održavanje milijuna krvnih sudova koji podržavaju vaš mozak čistim od plaka povezanih sa srčanim oboljenjima.

Foto: Pixabay

U jednoj nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Prevention of Alzheimer’s Disease, autori su otkrili da su oni koji su izjavili da imaju najviše zaslađenih napitaka imali oko tri puta veću vjerojatnost da pate od demencije, u usporedbi s onima koji nisu pili zaslađena pića. Rizik od moždanog udara je također udvostručen među onima koji piju najslađe piće.

Istraživanje Harvardske škole javnog zdravlja također pokazuje da osobe koje piju jedan ili više zašećerenih napitaka dnevno imaju veću vjerojatnost da imaju lošiju memoriju, manji ukupni volumen mozga i značajno manji hipokampus, područje mozga povezano s pamćenjem i učenjem. Autori sugeriraju da su slatka pića povezana sa simptomima pretkliničke Alzheimerove bolesti.

Kao vodeći izvor dodanog šećera u tipičnoj američkoj prehrani, smanjenje običnih sokova je jedan od načina na koji možete pomoći da vaš um bude zdrav i oštar kako starite. Limenka sode od 12 unci sadrži oko 150 kalorija i 37 grama šećera – više nego što biste trebali imati za cijeli dan.

Milkshake

Mliječni shakeovi su vrhunsko uživanje za mnoge, ali šećer i zasićene masti su dvostruki udarac za zdravlje vašeg mozga. Poznato je da zasićene masti, prisutne u punomasnoj mliječnoj hrani, masnom mesu, maslacu i kokosovom i palminom ulju povećavaju nivoe LDL-kolesterola.

Foto: Pixabay

Istraživanja pokazuju da visok kolesterol može značajno povećati rizik od demencije. U stvari, tri velike studije o ljudskoj populaciji su otkrile da visoki unos zasićenih masti udvostručuje rizik od Alzheimerove bolesti, dok ishrana s nezasićenim mastima smanjuje rizik. Srednji čokoladni shake iz McDonald’sa sadrži 650 kalorija, 85 grama (također 21 žličica) dodatnog šećera i 11 grama zasićenih masti – ili više od polovine ukupne zasićene masti koju biste trebali da imate tijekom cijelog dana.

Kofeinska pića

Redovna kava i čaj bez dodavanja šećera mogu biti odličan način za povećanje korisnih antioksidansa i drugih biljnih nutrijenata u vašoj prehrani, ali mnogi ljudi koji piju kavu preferiraju zaslađene napitke. Ako uživate u specijalnim napitcima od kafe iz svog omiljenog kafića, možda ćete dobiti iznenađujuću količinu dodanog šećera i nezdravih zasićenih masti.

Sportska pića

Osim ako niste natjecatlelji, ograničite količinu sportskih pića (Gatorade, Powerade, Accelerade, itd.) koje pijete svaki dan. Sportska pića mogu biti štetna za zdravlje vašeg mozga, posebno za sivu tvar mozga.

Jedan od razloga zašto ova pića mogu biti tako podmukla je taj što se reklamiraju kao zdravija alternativa gaziranim pićima. Dok sportski napici igraju važnu ulogu u prehrani vrhunskih sportista i održavaju hidrataciju tijekom događaja tipa izdržljivosti, većina prosječnih rekreativaca može piti vodu ili tablete za zamjenu elektrolita bez kalorija umjesto sportskih napitaka.

Energetska pića

Energetska pića s kofeinom prvobitno su razvijena za ekstremne sportaše ili da pomognu studentima da se probude ili ostanu budni, ali nemaju koristi kada je u pitanju održavanje zdravlja vašeg mozga zbog visoke razine šećera.

Komentirajte prvi

New Report

Close