Ovo su svakodnevne navike koje uzrokuju nadutost i vjetrove kod ljudi

Autor: Poslovni.hr , 15. ožujak 2023. u 12:07
Foto: Pixabay

Oni su uglavnom prirodna nuspojava probave, ali određene navike mogu uzrokovati povećanje proizvodnje plinova, što na kraju rezultira nadutošću.

Nadutost i vjetrovi su zdravstveni problem s kojim se svakodnevno muči jedna četvrtina ljudi. Oni su uglavnom prirodna nuspojava probave, ali određene navike mogu uzrokovati povećanje proizvodnje plinova, što na kraju rezultira nadutošću. Ovo su neke od njih, piše Klixba.

Korištenje slamke

Idući put kada poželite piti na slamku, dobro razmislite. Svakim gutljajem prvo gutate zrak, a to dovodi do povećanja proizvodnje plinova. Ovo se dodatno pogoršava pijenjem gaziranih sokova na slamku. Stoga se držite negaziranih pića i izbacite slamku ako ste posebno osjetljivi na nadutost.

Uzimanje antibiotika

Antibiotici mogu poremetiti prirodnu ravnotežu bakterija u crijevima, što rezultira nadutošću. To se događa zbog prekomjernog rasta određenih bakterija koje mogu uzrokovati povećanje proizvodnje plinova.

Zbog toga se uz antibiotike preporučuje konzumacija probiotika, jer oni razgrađuju teško probavljive molekule i pomažu uspostaviti ravnotežu dobrih i loših bakterija u crijevima, smanjujući upalu i stvaranje plinova.

Konzumacija kupusnjača

Povrće bogato vlaknima, poput brokule i karfiola sadrži rafinozu — šećer koji ostaje neprobavljen sve dok ga vaše crijevne bakterije ne fermentiraju, što proizvodi plinove i uzrokuje nadutost. Previše vlakana također može biti teško probaviti za vaše tijelo, pogotovo ako ne pijete dovoljno vode – koja pomaže u njihovoj razgradnji.

Prebrzo jedenje

Što brže jedete, gutate više zraka i poput gaziranih pića, jednom kada taj zrak uđe u crijeva, može dovesti do nadutosti i nelagode. Zbog toga, pokušajte prakticirati svjesno jedenje sjedeći za stolom kako biste olakšali probavu.

Prekomjerni bakterijski rast u tankom crijevu

Rast bakterija u tankom crijevu može biti uzorkovan nakon gastrointestinalnog kirurškog zahvata ili od raznih bolesti kao što su bolesti jetre, celijakije, dijabetesa i drugih bolesti povezanih s probavnim sustavom. Posjetite liječnika kako biste znali koji je točan uzrok vaše nadutosti.

Previše soli

Osim što uzrokuje visoki krvni tlak i druge zdravstvene probleme, prehrana bogata natrijem može dovesti do zadržavanja vode, zbog čega se osjećati naduto. Zadržavanje vode u organizmu rezultira i oticanjem tijela.

Komentirajte prvi

New Report

Close