Ovi mnogima omiljeni topli i hladni napici mogu povisiti krvni tlak

Autor: Poslovni.hr , 14. ožujak 2023. u 09:58
Foto: Pixabay

U kontroli krvnog tlaka pomažu i određene namirnice.

Krvni tlak iznad 140/90 mmHg izlaže nas povećanom riziku od ozbiljnih zdravstvenih posljedica, poput srčanog ili moždanog udara. Čak i ispijanje nekih napitaka može povisiti krvni tlak, no možda ne znate koja pića treba ograničiti, piše Index.

Iznenađujuće je da trebamo biti oprezni s čajem. Iako nam nekoliko šalica neće škoditi, Nacionalna i zdravstvena služba Velike Britanije upozorava da je “važno da čaj nije jedini ili glavni izvor tekućine koju pijemo u danu”.

Drugi vrući napitak na popisu je kava, koja može povisiti krvni tlak ako se u danu popiju četiri ili više šalica.  Što se tiče hladnih napitaka, odraslima se savjetuje da smanje konzumaciju energetskih i gaziranih pića. Naime, i čaj i kava i energetska i gazirana pića povisuju krvni tlak jer sadrže kofein.

“Kofein može uzrokovati kratko, ali drastično povećanje krvnog tlaka, čak i ako s time inače nemate problema”, upozorava dr. Francisco Lopez-Jimenez.

Još jedno piće koje može povisiti krvni tlak je alkohol. Zato je važno izbjegavati ga većinu vremena. S druge strane, dva pića koja drže krvni tlak pod kontrolom su sok od rajčice i naranče. U kontroli krvnog tlaka pomažu i banane, losos, jogurt, krumpir i rajčice.

Osim prehrane, na kontrolu krvnog tlaka utječe i redovita tjelovježba. Aktivnosti koje se smatraju dobrima za krvni tlak su biciklizam, brzo hodanje, plivanje, ples, vrtlarstvo, tenis i trčanje. Svim odraslim osobama savjetuje se 150 minuta tjelovježbe tjedno.

Komentirajte prvi

New Report

Close