Ovo slatko povrće koje je mnogima omiljeno ljetno osvježenje, jestivo je sve osim kore, a štiti i od teških bolesti

Autor: Poslovni.hr , 04. srpanj 2022. u 12:48
Foto: Unsplash

Jestivo je sve osim kore, a njene sjemenke su bogate omega – 3 masnim kiselinama.

Ne postoji bolje ljetno osvježenje od hladne dinje nasjeckana na kockice. Iako je slatka, dinja spada u povrće. Jestivo je sve osim kore, a njene sjemenke su bogate omega – 3 masnim kiselinama, piše B92.

Jedna porcija dinje od oko 150 grama sadrži: 53 kalorije, 0,3 g masti, 13 g ugljenih hidrata, 1,4 g vlakana, 30% dnevne količine vitamina A, 78% dnevne količine vitamina C.

Iako je vrlo slatka, dinja spada u povrće koje je pritom iznimno zdravo zahvaljujući vitaminima i mineralima (kalij, magnezij folna kiselina, fosfor…) Obiluje antioksidansima, zeaksantinom i beta karotenom, koji štite tijelo od slobodnih radikala i sprečavaju razvoj mnogih bolesti, a posebno su korisni za zdravlje očiju.

Foto: Unsplash

Obilje vitamina C jača imunitet, a pomaže i u proizvodnji kolagena koji održava kožu mladenačkom i svježom. Isto djelovanje ima i vitamin A koji dinja također sadrži.

Dinja sadrži 90 posto vode što je čini savršenom namirnicom za vrele ljetne dane. Pošto sadrži oko 10 posto dnevnih potreba za kalijem, pomaže u regulaciji krvnog pritiska, štiti od kardiovaskularnih bolesti i sprečava grčeve mišića.

Kalij također pomaže u održavanju ravnoteže elektrolita u tijelu i smanjuje zadržavanje vode.

Osim vode, dinja sadrži i dosta vlakana koja su važna za probavu. Ako imate problem sa zatvorom, pojedite nekoliko kriški ove poslastice.

Budući da je “teška za želudac” preporuka je da je jedete prije obroka ili kao zasebno jelo, a osobe koje imaju problem s bubrežnim bolestima trebaju je jesti u ograničenim količinama.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Članak prepisan sa žutih srpskih portala. Doista glupo.

New Report

Close