Ovo jelo smrdi poput prljavog javnog WC-a, a ipak ga se godišnje pojede 11.000 tona

Autor: Poslovni.hr , 24. rujan 2020. u 11:18
Foto: Pixabay

Strancima je možda ovo jelo odvratno, no ono je veoma omiljeno među domaćim gostima. 

Definitivno u najbizarnija jela Južne Koreje se ubraja hongeo koji možda na prvu ne izgleda nimalo drugačije od brojnih ribljih jela, piše Novi list.

Ono što ovo jelo čini tako specifičnim nije njegov izgled nego miris. Možda bismo bolje rekli smrad kojeg brojni ljudi opisuju kao mješavinu prljavog javnog WC-a i mokre robe koju smo cijeli dan zaboravili u perilici za rublje.

Strancima je možda ovo jelo odvratno, no ono je veoma omiljeno među domaćim gostima.

Obožavatelji hongea ističu kako jednom kada se naviknete na njegov jaki smrad, je teško zamijeniti ga s iti jednim drugim jelom.

Vlasnici restorana koji poslužuju hongeo često upozoravaju svoje goste da prije konzumacije jaknu stave u plastičnu vrećicu jer je miris toliko jak da se upija u odjeću. Prilikom izlaska iz restorana gosti se obavezno poprskaju s dezodoransom. Postavlja se pitanje – zašto to jelo toliko smrdi?

Hongeo se radi od posebne vrste raže koja nema mjehur ni bubrege. Stoga se sav otpad iz probavnog trakta luči kroz kožu i to u obliku sluzave mokraćne kiseline, piše Novi list.

Preporuka možda je da se ova riba jede svježa, no Korejci je skladište i po par tjedana. Tada dolazi do fermentacije zbog čega se mokraćna kiselina pretvara u amonijak koju mu pruža toliko prepoznatljiv i specifičan miris.

Raža se poslužuje sirova, a jelo je toliko popularno da Azijati godišnje konzumiraju oko 11.000 tona hongea, a grad Mokpo je poznat upravo po ovom jelu.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close