Ovaj dio voća svi bacamo, a najzdraviji je: Čuva krvne žile, smanjuje rizik od lošeg kolesterola…

Autor: Poslovni.hr , 19. prosinac 2022. u 11:15
Foto: Pixabay

Sadrži visok postotak omega-3 masnih kiselina, kao i značajnu razinu antioksidansa, pa se preporučuje unos od 30 do 50 grama dnevno za zaštitu srca i kardiovaskularnog sustava.

Orah se smatra najzdravijim i najpristupačnijim orašastim plodom. Sadrži visok postotak omega-3 masnih kiselina, kao i značajnu razinu antioksidansa, pa se preporučuje unos od 30 do 50 grama dnevno za zaštitu srca i kardiovaskularnog sustava.

Orasi smanjuju rizik od “lošeg” kolesterola, bogati su i proteinima, dijetetskim vlaknima i vitaminima. Sadrže vitamine grupe B, kao i kalcij, natrij, željezo, fosfor i magnezij, piše B92.

Kora ploda oraha je puna tanina i kinona, pa se čaj od oraha preporučuje protiv parazita i gljivica. Također, ovo piće ima pozitivan efekt na krvne žile.

Priprema je jednostavna. Očistite šaku oraha i potopite ih u pola litra hladne vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji preko noći, pa ujutro staviti na štednjak da dođe do vrenja. Kada čaj provrije, poklopite i sklonite sa štednjaka i ostavite da se ohladi.

Kad je mlako, procijediti i piti polako, u malim gutljajima. Pijte čaj od oraha dnevno najmanje mjesec dana. Imajte na umu da kora oraha, ako se kombinira s mladim listovima u čaju, može djelovati laksativno. Zato budite oprezni i, ako ne volite piće od kore, možete napraviti i čaj samo od plodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close