Ova tri pića mogu ubrzati starenje vašeg mozga

Autor: Poslovni.hr , 29. listopad 2022. u 09:45
Foto: Pixabay

Određene navike mogu usporiti proces starenja mozga, dok ga druge mogu ubrzati.

Prirodno je da vaš mozak s vremenom stari, baš kao i ostatak vašeg tijela. Međutim, vaša prehrana i način života također mogu utjecati na brzinu kojom vaš mozak stari. Određene navike mogu usporiti proces starenja mozga, dok ga druge mogu ubrzati, piše Eatthis.

Kao i kod većine načina prehrane i načina života, umjerenost je ključna. Povremeno konzumiranje hrane ili pića krcatih šećerom neće prerano ostariti vaš mozak, no redovito konzumiranje dodanog šećera u velikim količinama može pridonijeti komplikacijama s vašim mozgom i kognitivnim zdravljem, a da ne spominjemo cijeli niz drugih zdravstvenih problema.

Gazirani sokovi mogu ostariti vaš mozak

Studija iz 2017. objavljena u časopisu Alzheimer’s & Dementia otkrila je da je gazirani sok povezan s ubrzanim starenjem mozga te da su sudionici koji su pili barem jedan sok svaki dan iskusili više slučajeva smanjenja volumena mozga.

Sudionici koji su redovito pili sok također su imali lošije “epizodno” pamćenje – to jest, dugotrajnije pamćenje prošlih događaja.

Mnogi od ovih sudionika također su imali manji volumen hipokampusa, koji je dio mozga odgovoran za većinu naših funkcija pamćenja i učenja. Naš volumen hipokampusa prirodno se smanjuje s godinama, ali ova studija sugerira da redovita konzumacija pića zaslađenih šećerom može ubrzati taj proces.

Dijetalna gazirana pića također mogu ostariti vaš mozak

Istraživanja su otkrila I vezu između dijetalnih gaziranih pića i zdravlja mozga. Studija objavljena u Strokeu otkrila je da su sudionici koji su konzumirali jedan dijetalni gazirani sok dnevno imali gotovo tri puta veću vjerojatnost da će razviti moždani udar ili demenciju.

Alkohol može utjecati na vaš mozak – čak i u umjerenim količinama

Pretjerano pijenje – ili prekomjerno opijanje – nešto je za što se svi slažu da može ubrzati proces starenja vašeg mozga. Ali ono o čemu se raspravlja jest može li umjerena konzumacija alkohola utjecati i na vaše spoznajne sposobnosti.

Trenutna istraživanja su proturječna. Neki od najdugovječnijih ljudi na svijetu, redovito popiju čašu crnog vina i poznati su po tome što gotovo da nemaju slučajeve Alzheimerove bolesti ili demencije.

No nedavna istraživanja iz 2022. pokazuju da samo jedno ili dva pića dnevno mogu negativno utjecati na vaš mozak. Prema studiji objavljenoj u časopisu Nature, utvrđeno je da pijenje čak i umjerenih količina alkohola smanjuje bijelu i sivu tvar, dijelove mozga koji su odgovorni za različite kognitivne funkcije.

Komentirajte prvi

New Report

Close