Evo koji je način pripreme povrća najviše štetan za zdravlje

Autor: Poslovni.hr , 08. kolovoz 2022. u 10:04
Foto: Pixabay

Povrće pripremljeno na ovaj način, osim kardiovaskularnih bolesti, može uzrokovati i moždani udar.

Činjenica je da je povrće izuzetno korisno za održavanje zdravlja srca, kostiju, kože i očiju. Međutim, jedan način pripreme biste trebali izbjegavati jer čini više štete nego koristi, piše Eatthis,  a prenosi Klixba.

Nutricionistica Molly Hembree je navela da ne biste trebali konzumirati povrće koje je isprženo. Iako se nutrijenti u povrću neće promijeniti, sve što dodate prilikom prženja će ga pokvariti.

“Ljudi pomisle da je povrće koje su ispržili jako korisno, ali u stvarnosti je riječ o veoma maloj porciji dobrih sastojaka. Ulje i drugi nezdravi dodaci su, naravno, štetni”, kaže Hembree.

Kao primjer je navela da 85 grama isprženih brokula sadrži samo 279 miligrama natrija. Preporučena dnevna količina unosa natrija je 2.300 miligrama.

Brojna istraživanja pokazala su da je ispržena hrana povezana s mnogim zdravstvenim problemima. British Medical Journal je objavio da žene koje često konzumiraju isprženu hranu imaju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Nutrients navodi da jedenje ispržene hrane više puta tjedno povećava rizik od dijabetesa, zatajenjena srca, gojaznosti i hipertenzije. Heart je dokazao da povrće pripremljeno na ovaj način, osim kardiovaskularnih bolesti, može uzrokovati i moždani udar.

Komentirajte prvi

New Report

Close