Ova namirnica smanjuje razinu lošeg kolesterola, a pozitivno utječe i na krvne žile

Autor: Poslovni.hr , 02. siječanj 2023. u 10:47
Foto: Pixabay

Može smanjiti razinu lošeg kolesterola za 3 posto.

Kolesterol je potreban našem organizmu u određenim količinama. Ima bitnu ulogu u procesu probave, proizvodnji hormona i vitamina D. Ovaj element se, uglavnom, nalazi u hrani životinjskog podrijetla, ali i u našim stanicama, piše B92.

Međutim, ako premašuje dozvoljene vrijednosti, može biti izuzetno opasan po naše zdravlje. Višak kolesterola ima tendenciju zalijepiti se za unutrašnje zidove krvnih žila, što prouzrokuje bolesti poput povišenog krvnog pritiska, ateroskleroze, srčanog oboljenja, oboljenja bubrega itd.

Kolesterol se stvara u jetri, a njegova koncentracija u krvi najviše je povezana s načinom prehrane. Povišene vrijednosti LDL kolesterola najvećim dijelom su uzrokovane nepravilnom prehranom i stresom.

Jedna namirnica pokazala se posebno značajnom kada je snižavanje lošeg kolesterola u pitanju. To je soja. Najnovije provedene studije su pokazale da soja može smanjiti razinu lošeg kolesterola za 3 posto. Znanstveni časopis “The Journal of Nutrition” objavio je 2019. rezultate ovog istraživanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close