Osam kućnih biljaka koje će uništiti vlagu i plijesan u vašem domu

Autor: Poslovni.hr , 03. prosinac 2022. u 10:31
Foto: Pixabay

Stručnjaci s YouTube kanala The Daily Eco podijelili su koje biljake ne samo da mogu “uljepšati” vaš dom, već imaju i važnu ulogu u “zaštiti vaše kuće od plijesni”.

Kad nastupe hladni dani, u mnogim domovima počinje se stvarati kondenzacija i naknadno nakupljanje plijesni. Međutim, prema riječima stručnjaka za biljke koji stoje iza Youtube kanala The Daily Eco, postoji osam kućnih biljaka koje se mogu “boriti” s vlagom u našim domovima, javlja Express.

Foto: Unsplash

“Jeste li znali da se protiv nakupljanja vlage u našem domu mogu boriti biljke koje upijaju vlagu? Ove biljke će također uljepšati vaš dom i poboljšati uvjete u njemu”, objašnjavaju stručnjaci.

Spatifilum

Prva kućna biljka koja se preporučuje za upijanje vlage u zraku je Spatifilum, tropska biljka koja se najčešće nalazi u zatvorenim prostorima jer ne podnosi mraz.

Foto: Unsplash

“Ne treba mu puno osvjetljenja i ima sposobnost upijanja vlage kroz svoje lišće što ga čini odličnom opcijom za sobe bez mnogo sunčanih sati i puno vlage”, rekli su stručnjaci za biljke. “Ako lišće posmeđi, to je znak da biljci treba više zalijevanja, zaštićenije mjesto ili opskrbu kompostom.”

Zeleni ljiljan

Foto: Unsplash

Zeleni ljiljan slično kao i spatifilum ima veliku sposobnost upijanja vlage iz okoliša. Stručnjaci časopisa Daily Eco objasnili su da biljka apsorbira većinu vode koja joj je potrebna “iz zraka”.

“Ako se nalazi u vlažnom području, ne treba ga puno zalijevati”, dodali su. “Isto tako, ne zahtijeva puno svjetla, niti ima zahtjevnu njegu. Trebali biste znati da je također sposoban pročistiti formaldehid u okolišu.”

Tamjanikovka

“Tamjanikovka apsorbira vlagu iz okoliša kako bi se hidratizirala budući da nema korijenje koje bi se pričvrstilo za tlo kako bi izvuklo hranjive tvari ili vodu”, objasnili su stručnjaci The Daily Eco. “To je jedna od biljaka s najvećim kapacitetom odvlaživanja, a ne treba im supstrat pa imamo više slobode pri odabiru lokacije.”

Foto: Unsplash

Tamjanikovke su biljke koje se lako uzgajaju, a potrebno im je samo malo gnojiva u određeno vrijeme i malo prskanja vodom u izrazito suhim okruženjima.

Niaouli

Niaouli biljke dio su obitelji grmlja i drveća porijeklom iz Australije, pa su navikle na topla i vlažna okruženja. “Poznato je da je ovo jedno od stabala koja učinkovitije upijaju vlagu, a vrlo je korisno u tlima s viškom vode”, rekli su stručnjaci.

Foto: Pixabay

“Doseže visinu do 20 ili 25 metara, iako se može lako podrezati kako bi se kontrolirao njegov rast.”

Calathea

Biljke Calathea trebaju vlažno okruženje da bi napredovale. Tim Daily Eco objašnjava da to znači da je “sposoban apsorbirati znatnu količinu vlage u zrak.”

Foto: Unsplash

“Zbog svojih malih zahtjeva za svjetlom i zahtjeva za vlagom, ove upečatljive šarene biljke s lišćem naširoko se koriste za upijanje vode iz kupaonice.”

Bambusova palma

Bambusove palme ne samo da upijaju vlagu iz okoline, već su sposobne i pročišćavati zrak. “U svom prirodnom okruženju doseže visinu do tri metra”, piše The Daily Eco.

Foto: Unsplash

“Iako u zatvorenom prostoru raste puno manje. Preporučujemo da mu pronađete vlažno i sjenovito mjesto.”

Menta

Foto: Unsplash

Menta nije samo korisna u kuhinji kao sastojak za kuhanje, već može apsorbirati i vlagu iz okoline. “Ova aromatična biljka izvrsno upija vlagu iz tla. Isto tako, upija dosta vlage iz okoline, pa je idealan i za kuhinju, kupaonicu ili dnevnu sobu”, objasnio je video The Daily Eco.

Bršljan

Foto: Unsplash

Bršljan je biljka penjačica koja je najprikladnija za postavljanje u zrak ili visoko, primjerice na policu.  “Bršljan penjačica pomoći će u održavanju čistoće zraka i apsorbirati njegovu vlagu štiteći vašu kuću od plijesni.”, objasnili su za kraj.

Komentirajte prvi

New Report

Close