Organizam vam traži sol i slanu hranu? Nije znak za uzbunu, ali je upozorenje

Autor: Poslovni.hr , 14. prosinac 2022. u 11:18
Foto: Pixabay

Ovi hranjivi sastojci također igraju važnu ulogu u ravnoteži tekućina u organizmu, pH krvi i funkciji živaca.

Iako sol često ima “lošu reputaciju” kao sastojak s kojim treba biti oprezan, ipak je neizostavan dio svakodnevne prehrane. U slučaju da osjetite da vam tijelo žudi za ovom namirnicom više nego uobičajeno, možda postoji dobar razlog, piše B92.

Natrij i klorid su dva esencijalna elektrolita koja se kombiniraju i formiraju kuhinjsku sol. Ovi hranjivi sastojci također igraju važnu ulogu u ravnoteži tekućina u organizmu, pH krvi i funkciji živaca.

Ako vaše tijelo daje signal da mu je sol potrebna više nego inače to može biti način na koji vam pokazuje da je došlo do deficita ovog minerala, ali govori i o lošim navikama u prehrani i statusu hormona u organizmu.

Dehidracija

Budući da su natrij i klorid neophodni za ravnotežu tekućina u tijelu, dehidracija može izazvati potrebu za više soli. Ovo je način vašeg tijela da vas natjera da jedete ili pijete više natrija i klorida koji vam mogu pomoći da poboljšate status hidratacije.

Osim što jedete više soli, možda ćete imati potrebe za unosom više tekućine kako biste dodatno poboljšali hidrataciju. Kada ste dehidrirani, možete primijetiti još nekoliko simptoma – glavobolju, smanjeno mokrenje, letargiju i osećaj žeđi.

PMS

PMS može izazvati niz simptoma, i dok neki mogu primijetiti emocionalnije simptome kao što su promjene raspoloženja, drugi mogu primijetiti promjenu apetita i žudnje za određenom hranom. Iako ne postoji dobro utvrđena teorija zašto se to događa, smatra se da fluktuirajući hormoni igraju važnu ulogu.

Stres

Još jedno stanje u kojem su uključeni hormoni može biti razlog zašto žudite za solju – stres. Glavni hormon koji pomaže vašem tijelu da se nosi sa stresom zove se kortizol. Ovaj hormon se oslobađa iz vaših nadbubrežnih žlijezda kao odgovor na stres i mijenja tjelesne funkcije, krvni pritisak, otkucaje srca, pa čak i korištenje glukoze.

Jedna studija u Journal of Neuroscience sugerira da ljudi s višom razinom natrija u ​​krvi, također poznatim kao hipernatremija, oslobađaju manje kortizola kada dožive stres. Ovo može pojasniti zašto organizam traži sol tijekom perioda stresa, jer bi konzumiranje veće količine moglo biti jedan od načina vašeg tijela da upravlja stresom.

Neravnoteža elektrolita

Sve što može uzrokovati da izgubite više tekućine nego obično, kao što je vježbanje, toplo vrijeme ili visoka temperatura, povraćanje, dijareja, može dovesti do neravnoteže elektrolita. Uz gubitak tjelesnih tekućina koji možete doživjeti u ovim uvjetima, gubite i vrijedne elektrolite, kao što je natrij, što onda često dovodi do žudnje za solju.

Komentirajte prvi

New Report

Close