Sezona zimnice: Evo koliko je soli potrebno za pripremu kiselog kupusa

Autor: Poslovni.hr , 15. studeni 2022. u 10:44
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U vrijeme zime, i virusa koji kruže kiseli kupus je pravi izbor u prehrani, jer pun vitamina C, ali i mineralima, od kojih izdvajamo: magnezij, željezo, fosfor, kalcij, kalij i natrij.

Sezona pripreme zimnice naveliko traje, a sada je možda pravi trenutak za kupus, koji je u kiselom obliku prava riznica zdravlja. Ako znate kulinarske tajne, do sezone praznika možete očekivati ukusna jela na stolu jer je primjena kiselog kupusa široka. Danas ćemo pažnju posvetiti soljenju, u nadi da imate neophodno posuđe i odgovarajuće uvjete za skladištenje, piše City magazin.

U vrijeme zime, i virusa koji kruže kiseli kupus je pravi izbor u prehrani, jer pun vitamina C, ali i mineralima, od kojih izdvajamo: magnezij, željezo, fosfor, kalcij, kalij i natrij. Također, podržava funkcioniranje probavnog sustava i ubrzava metabolizam. Ovdje ćemo stati, jer nam je fokus na kuhinji, odnosno soli koju je potrebno dodati za najbolji okus i trajanje.

Ako se odlučite za posudu od 5 litara, potrebno je izvagati 200 g soli i ubaciti je u toplu vodu, te miješati dok se ne otopi. Na ovaj način dobiva se 4 % rasol, a ako je posuda manja, potrebno je napraviti razmjer. U svakom slučaju, tek kada se sol otopi, voda se presipava u bačvu. Postupak se ponavlja sve dok se bačva ne napuni.

Prema informacijama sa stranice agroinfonet, u bačvu od 120 litara sa 60 kg kupusa, stane 65 l rasola, za što je potrebno 2.6 kg soli. Stručnjaci ne preporučuju da se ukupna količina soli ubaci odjednom u vodu, jer se ne dobiva homogena tekućina.

Za kraj, izdvajamo i to da je kupus potrebno držati pod vodom, a možete se poslužiti letvicama koje ćete postaviti u formu križa.

Komentirajte prvi

New Report

Close