Omiljeni jesenski plodovi koji su bogati nutrijentima i vitaminima, ali treba paziti na jednu stvar

Autor: Poslovni.hr , 16. listopad 2022. u 09:13
Foto: Pixabay

Iako im je cijena svake godine sve veća i veća, uvijek se mogu potražiti u raznim šumama diljem Zagreba i drugih gradova u Hrvatskoj.

Kesteni su mnogima najdraža jesenska namirnica. Osim što ga možete sami brati, možete otići i na neku od ponuđenih Kestenijada diljem Hrvatske. Jednako tako, mogu se pripremiti na više načina ili biti glavni sastojak brojnih slastica. Kesteni nisu samo fini, oni su i bogati brojnim nutrijentima i vlaknima, a uz to imaju i malo kalorija, piše Mirovina. Više o prednostima kestena za organizam nam je ispričao nutricionist Nikola Roca.

Kesteni se u prehrani koriste od davnina. Neki ih vole jesti kuhane, dok drugi više vole pečene kestene. Iako im je cijena svake godine sve veća i veća, uvijek se mogu potražiti u raznim šumama diljem Zagreba i drugih gradova u Hrvatskoj. Imaju brojne prednosti na zdravlje, a savjet nutricionista je da se kod izrade slastica s njima ne doda previše šećera ili maslaca jer se time gubi njihova nutritivna vrijednost.

Zašto su sve dobri kesteni?

Kesteni imaju mnogo nutrijenata i vlakana, a nutricionist Roca ističe kako također sadrže puno magnezija, kalija, probiotskih aminokiselina te visoku razinu B vitamina, ali i minerale kao što su bakar, mangan te vitamin C koji se nalazi i u drugoj hrani. Evo na koje je sve organe i funkcije u organizmu kesten utječe.

1. Dobar je za srce

“Tvari koje kesten sadrži, naime zbog visokog sadržaja magnezija i kalija, izuzetno povoljno djeluje na srce i krvožilni sustav te povišeni krvni tlak jer opušta krvne žile i omogućava bolju protočnost krvi u kapilarama i žilama”, rekao je nutricionist.

2. Poboljšava probavu

Dodao je kako su kesteni dobri i za probavu, a zbog aminokiselina omogućuju bolju iskoristivost nutrijenata iz hrane, rast dobrih bakterija, peristaltiku crijeva i pokretljivost probavnog trakta.

3. Utječe na san i raspoloženje

Zahvaljujući B vitaminu poboljšava rad živaca i kognitivne funkcije mozga.

“Visoka razina B kompleks vitamina regulira cjelokupni energetski sustav u tijelu, odnosno postiže optimalnu ravnotežu razine šećera u krvi čime se umiruje živčani sustav te pospješuje raspoloženje, fokus, probava, odmor i san”, poručio je nutricionist Roca.

Foto: Pixabay

4. Pojačava funkciju imuniteta

Dobro je poznato kako vitamin C povoljno utječe na imunitet, a kesteni imaju značajnu količinu ovog vitamina. Uz to sadrže mangan i bakar koji isto imaju ulogu u očuvanju imuniteta. Nutricionist dodaje kako kesteni povećavaju oksidacijsku sposobnost imunih stanica u borbi protiv virusa i bakterija, ali i štiti stanice od oštećenja i sprječava nastanak teških bolesti kao što je rak kože.

Kako je najbolje jesti kestene?

Nutricionist Roca nam je naglasio kako pečeni kesteni imaju gotovo dvostruko više kalorija od kuhanih kestena. Pečeni kesteni tako imaju 240 kalorija na 100 grama, dok kuhani kesteni imaju 132 kalorije na 100 grama. S druge strane, pečeni kesteni imaju i više vitamina B pa ih je najbolje onda jesti kombinirano, ali u umjerenim količinama.

Ako ste mislili da ćete i desertom od kestena dobiti puno nutrijenata, razmislite ponovno.

“Svaka zdrava namirnica gubi svoja blagotvorna svojstva ako je se previše zašećeri ili ako je premasna, pa tako i kesten. Prema zdravstvenim smjernicama, unos veći od 25 grama dodanog šećera (2 velike jušne žlice) u dnevnoj prehrani značajno doprinosi razvoju poremećaja u prehrani, metaboličkog sindroma kao i dijabetesa tip 2. Prema tome, klasičan desert nagomilan šećerom i masnoćama je kratkoročno štetan za probavu, a dugoročno štetan za zdravlje”, kaže Roca.

Roca predlaže da se kesten radije kombinira s nekim drugim zdravim namirnicama kao što su tamna čokolada, kokos, orašasti plodovi, suho voće, ali i kako se od svih navedenih sastojaka mogu raditi i zdrave superslastice.

Komentirajte prvi

New Report

Close