Namirnica koju mnogi obožavaju može preporoditi jetru

Autor: Poslovni.hr , 20. ožujak 2023. u 12:06
Foto: Pixabay

U ovoj namirnici nalazi se aminokiselina metionin, koja je zaslužna za oslobađanje viška masti.

Mladi sir je namirnica koja može vrlo blagotvorno utjecati na jetru, naročito na oslobađanje viška masti u njenim stanicama. Mnoge nezdrave navike, poput alkohola, mogu dovesti do taloženja masti u jetri. Po riječima nutricionistice Nurije Dijanove, svježi sir može pomoći u sprečavanju problema masne jetre. U ovoj namirnici nalazi se aminokiselina metionin, koja je zaslužna za oslobađanje viška masti, piše B92.

“Domaći, prvenstveno mladi sir, ima jednu od najboljih kombinacija nutrijenata, uključujući metionin. Ova aminokiselina vrlo dobro djeluje na jetru, pomaže kod praktično svih oboljenja ovog organa. Smatram da upravo metionin pomaže da se smanji količina masti u jetri. Znanstveno rečeno, možemo reći da svježi sir poboljšava metabolizam stanica jetre”, objasnila je nutricionistica Nurija Dijanova.

Što se tiče preporučene doze, dovoljno je pojesti 50 grama mladog sira dnevno,

“Minimalna količina svježeg sira koju osoba prosječne težine treba uključiti u jelovnik je 50 grama dnevno. Za muškarce je ova brojka nešto veća, samim tim jer su ‘gabaritniji’. Smatram da se sir može koristiti uz svaki obrok, ali postoji razlika u porcijama. Za doručak je dovoljno 50 grama, ako ga unosite za ručak onda je 100 grama dovoljno, a istu količinu možete pojesti za večeru”, zaključila je ona.

Komentirajte prvi

New Report

Close