Mislimo da su zdrave: Ove namirnice su pogubne za naš organizam?

Autor: Poslovni.hr , 11. travanj 2023. u 11:19
Foto: Pixabay

Birajte zdrave alternative.

Postoji nekoliko visoko prerađenih opcija koje se reklamiraju kao zdrave grickalice ili pića, a zapravo mogu usporiti metabolizam i tako otežati skidanje kilograma. Ona hrana koja nam je najdostupnija i najjednostavnija za konzumiranje najčešće je najmanje zdrava za naš struk. Nutricionisti Heather Hanks, Lisa Richards i Beth Hawks tvrde da bi trebali kloniti se slatkih, prerađenih granola pločica i voćnih sokova iz prodavaonice, piše B92.

Granola pločice

Najčešće se nalaze na policama sa zdravom hranom, pa mnogi posežu za njima kada im treba brzi međuobrok. Međutim, nutricionisti tvrde da one donose više štete nego koristi, naročito kad je u pitanju tjelesna težina.

“Granola pločice su najgora hrana za mršavljenje jer su pune rafiniranih šećera. Mnogi proizvođači tvrde da su zdrave jer sadrže zob. I dok je zob zaista dobar izvor vlakana, problem je u dodanim sastojcima koji je čine nezdravom namirnicom”, objašnjava Hanks za “She Finds”.

Na to Richards dodaje da se “prerađena hrana proizvodi od rafiniranih ugljikohidrata koji stvaraju upalu i uništavaju zdravlje crijeva”. Umjesto za granola pločicama, posegnite za orašastim plodovima i voćem koje će vas držati sitima i dati vam potrebnu dozu energije.

Voćni sokovi

Voćni sokovi također su prepuni nepotrebnog šećera. Ako ih pijete svaki dan, mogu prouzrokovati probleme poput nadutosti, upale, usporenog metabolizma i taloženja kilograma.

Foto: Pixabay

“Primjerice, u jednom soku od naranče od 350 mililitara, nalazi se oko 31 gram šećera, što je 22 grama više nego u istoj količini najpoznatijeg gaziranog pića na svijetu”, tvrdi Hawks.

Uz to, voćni sok iz prodavaonice nema nikakvu hranjivu vrijednost. Zato, birajte zdrave alternative koje uključuju nezaslađeni čaj, vodu ili čak svježe iscijeđeni voćni sok, koji je bogat vlaknima.

Komentirajte prvi

New Report

Close