Maslinovo ulje Katoličke osnovne škole u Šibeniku osvojilo zlato u New Yorku, evo koja je njihova tajna

Autor: Poslovni.hr , 06. svibanj 2022. u 12:43
Foto: Shutterstock

U školi je trenutno 311 učenika Cijela je škola uključena u zadrugu, a osim zadruge imamo i čitav niz izvannastavnih aktivnosti koje omogućuju učenicima da razvijaju svoja znanja prema vlastitim interesima

Maslinovo ulje Katoličke osnovne škole u Šibeniku, na svjetskom natjecanju NYIOOC u New Yorku, u Krešimirov grad vratilo se ovjenčano zlatnom medaljom, javlja Šibenski. U konkurenciji uljara iz Italije, Španjolske, Grčke, Maroka, Turske, Novog Zelanda, Japana, SAD-a, Izraela, Tunisa, Kine, Francuske, Portugala, Cipra, Libanona ali i dvadesetak uljara iz Hrvatske, šibensko je proglašeno – najboljim. Na natjecanju je priloženo čak 1174 uzorka, što dokazuje da Katolička osnovna škola ima ulje svjetskog glasa.

Ono što cijeloj ovoj priči daje još veći značaj, je činjenica da o masliniku brinu – djeca, i to kroz školsku zadrugu “Školjka”. Naravno, sve uz kontrolu i mentorstvo iskusnijih djelatnika, ponajprije domara škole, Marka Rupića koji provodi najviše vremena u masliniku te Šime Petrovića, voditelja računovodstva koji je zadužen za koordinaciju berbe i prerade.

“U školi je trenutno 311 učenika Cijela je škola uključena u zadrugu, a osim zadruge imamo i čitav niz izvannastavnih aktivnosti koje omogućuju učenicima da razvijaju svoja znanja prema vlastitim interesima. Imamo tako i domaćinstvo, robotiku, likovnu grupu i brojne druge. Pandemija nas je malo usporila u svemu tome, ali sada se već polako vraćamo ustaljenom ritmu”, priča za Šibenski ravnateljica škole, sestra Mandica Starčević.

Prva stabla u školskom masliniku posadili su prije gotovo 30 godina – vojnici, jer je na današnjem mjestu škole, nekoć bila vojarna Bribirskih knezova. Izgradnjom novog dijela škole, prije otprilike 13 godina, djelatnici škole posadili su nova stabla, koja, pokazalo se, daju izvrstan urod i još bolje ulje.

“Tada smo posadili nove nasade, negdje oko 110 stabala, a sada ih u masliniku ima oko 170. Ove godine imali smo nešto slabiji urod, ali bilo je godina kada smo znali ubrati i do tri tone maslina. Iako urod nije bio na očekivanoj razini, ulje je bilo vrhunske kvalitete”, ističe Šime Petrović, djelatnik škole koji je uz domara, Marka, najodgovorniji za maslinik.

Maslinikom prevladava samo jedna sorta, oblica. Dokazala se, kaže nam domar škole Marko Rupić, kao izuzetno zahvalna za ovaj teren.

” Što se tiče uzgoja, riječ je o maslinama isključivo organskog porijekla. Ne koristimo nikakve kemikalije i preparate, što priroda da. Mislim da je to djelomično i razlog zašto nam je ulje tako kvalitetno” ističe Rupić koji nam kroz šalu kaže da je u masliniku danonoćno, a osim maslina, nabavili su i nekoliko sadnica voćki, a i u planu je možda zasaditi mali vinograd.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close