Ljubitelj ste mesa? Evo što se sve može dogoditi vašem organizmu ako ga jedete previše

Autor: Poslovni.hr , 30. rujan 2022. u 10:51
Foto: Unsplash

Ponekad se dogodi da određene namirnice konzumiramo više nego što bismo trebali.

Svakodnevna prehrana bazirana na ravnoteži i umjerenom unosu svih namirnica je idealan put prema zdravom životu, ali ponekad se dogodi da određene namirnice konzumiramo više nego što bismo trebali. Tako je kada je riječ o mesu i mesnim prerađevinama, pa se postavlja pitanje što se tada događa u našem organizmu, piše B92.

Prekomjeran unos mesa može vam izazvati umor. Meso obiluje proteinima koji nam daju energiju i nakon konzumacije bi trebali imati energiju, ali problem je u tome što procesuirano meso, prema mnogim studijama, utječe na psihički umor i nema iste nutritivne vrijednosti.

Pretjerana konzumacija mesa može dovesti do čestih prehlada. Meso ne sadrži vitamine, pogotovo vitamin C, najvažniji za naš imunitet, a konzumiranje previše mesa, automatski znači da konzumirate manje povrća i voća, koje je najvažnije za održavanje zdravlja.

Loše za srce

Možete razviti i ozbiljne probleme s probavom. Ako vam se prehrana sastoji pretežito od mesa, to znači da ne unosite vlakna koja se nalaze u voću, povrću i žitaricama, te tako možete uzrokovati zatvor ili bolno pražnjenje crijeva.

Pretjeranim konzumiranjem mesa možete naštetiti i svom srcu. Vlakna koja nećete dobiti unosom mesa omogućuju tijelu da apsorbira kolesterol i štiti vam srce. Ako jedete meso ili još gore prerađeno meso i izbjegavate ostale zdrave namirnice, srce bi vam moglo biti ozbiljno ugroženo. Te su vrste mesa nakrcane zasićenim masnoćama i stvaraju loš kolesterol.

Možete dobiti i bubrežne kamence jer pojačanim konzumiranjem crvenog i bijelog mesa unosite i veću količinu tvari koja u organizmu stvara kalcij koji se potom pokušava izbaciti kroz bubrege i tada se mogu javiti bolni kamenci, koji će kad-tad zahtijevati hospitalizaciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close