Lista namirnica koje štite od UV zračenja

Autor: Poslovni.hr , 29. lipanj 2022. u 10:21
Foto: Pixabay

Prehrana igra dodatnu i važnu ulogu u održavanju vaše kože zdravom iznutra.

Kako biste zaštitili kožu od UV zraka, dermatolozi preporučuju kreme sa zaštitnim faktorom, šešire i sunčane naočale  kao i smanjenje izlaganja direktnom suncu kada je ono najjače. Međutim, prehrana igra dodatnu i važnu ulogu u održavanju vaše kože zdravom iznutra, piše B92. Evo liste namirnica na koje bi trebali obratiti pažnju tijekom ljetnih mjeseci.

Hrana bogata beta-karotenom i likopenom

Karoten i likopen su dva moćna antioksidansa u izobilju u raznovrsnom voću i povrću, posebno u onom narančaste, crvene ili roze boje.

Foto: Pixabay

Tako da, rajčica, lubenica, mrkva, crvena i žuta paprika trebaju češće biti na vašem tanjuru.

Voda

Hidratacija je ključna za održavanje zdrave kože, posebno u ljetnim mjesecima, kada vrijeme može biti toplo i suho. Jednostavan trik da utvrdite da li ste hidrirani: jednostavno pogledajte boju urina.

Ako je žuta, uzmite malo vode. Da biste ostali hidrirani, standardno se preporučuje najmanje osam čaša vode tijekom dana, piše Mind Body Green.

Voće i povrće bogato vitaminom C

Vitamin C je moćan antioksidans koji može pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa, a utječe i na zdravlje kože.

Foto: Pixabay

Neophodan je i za proizvodnju kolagena, koji je jedan od glavnih proteina u koži. Oslonite se na borovnice, crvene i zelene paprike, kivi, brokulu, jagode…

Omega-3 masne kiseline

Zdrave masti koje se nalaze u orasima, sjemenkama, chia sjemenkama, lanu, ribi i jajima ključne su za našu ishranu.

Foto: Pixabay

Ove omega-3 masne kiseline imaju antiinflamatorna svojstva i pomažu tijelu u borbi protiv oksidativnog stresa. Ako ne volite jesti ovu hranu, potražite dodatke prehrani u ljekarnama ili drogerijama.

Komentirajte prvi

New Report

Close