Limun dijeta: Skida kilograme, ali može krije veliku opasnost

Autor: Poslovni.hr , 31. ožujak 2023. u 12:17
Foto: Unsplash

Limun dijeta se također naziva i Master Cleanse dijeta, jer je poznata po tome što potiče čišćenje organizma od toksina.

Limun dijeta je dijeta koja uključuje konzumiranje velike količine limunade u periodu od nekoliko dana ili tjedana. Limun dijeta se također naziva i Master Cleanse dijeta, jer je poznata po tome što potiče čišćenje organizma od toksina, piše City magazine.

Osnova limun dijete je konzumiranje mješavine svježeg limunovog soka, javorovog sirupa, vode i male količine kajenskog papra. Ova mješavina se pije tijekom dana, umjesto obroka, kako bi se organizam detoksicirao.

Dijeta s limunom drži se dva tjedna, tj. 14 dana; svakog dana u odgovarajućoj količini tople vode razmutite propisanu količinu limuna – na jednu čašu ide iscijeđen sok jednog limuna. Možete dodati i javorov sirup i papar. U tom slučaju se dijeta drži znatno kraće, najviše pet dana. Poslije tjedan dana dijete dolazi do “preskoka”: sedmog dana limun dijete ne pijete sedam, već tri čaše vode s limunom.

Tijekom dijete, pijte ovu kombinaciju sat vremena prije svakog obroka, ali pijte ovakvu limunadu i tijekom cijelog dana:

1. dan: jedan limun i jedna čaša vode;
2. dan: dva limuna i dvije čaše vode;
3. dan: tri limuna i tri čaše vode;
4. dan: četiri limuna i četiri čaše vode;
5. dan: pet limuna i pet čaša vode;
6. dan: šest limuna i šest čaša vode
7. dan: tri limuna i tri čaše vode
8. dan: šest limuna i šest čaša vode
9. dan: pet limuna i pet čaša vode
10. dan: četiri limuna i četiri čaše vode
11. dan: tri limuna i tri čaše vode
12. dan: dva limuna i dvije čaše vode
13. dan: jedan limun i jedna čaša vode
14. dan: tri limuna i tri čaše vode.

Tijekom držanja dijete savjetuje se izbjegavanje gaziranih pića, slatkiša, kruha, peciva i tjestenina. Ispijanje tople vode s limunom ujutro na prazan želudac preporučuje se i kada niste na ovoj dijeti, kao i konzumiranje malih porcija hrane – idealno 4 ili 5 manjih porcija.

Limun dijeta se često prakticira kao brzo rješenje za gubitak težine, ali nije preporučljiva za dugoročno održavanje težine i zdravlja. Dokazano je da ovakve dijete mogu biti štetne po zdravlje, jer dovode do gubitka mišićne mase, smanjenja metabolizma i nedostatka nutrijenata.

Komentirajte prvi

New Report

Close