Liječnici otkrivaju: Ovo su četiri neočekivana razloga zašto ne gubite na težini

Autor: Poslovni.hr , 06. siječanj 2023. u 09:17
Foto: Pixabay

Razvijte zdravije prehrambene navike i njegujte bolji odnos s hranom (uz redovitu tjelovježbu) kako biste se pripremili za uspješno mršavljenje.

Nije tajna da mršavljenje zahtijeva odlučnost, dosljednost, naporan rad i odricanje. Uostalom, da je tako jednostavno svi bismo sutra imali idealna tijela.Prema nedavnoj anketi Gallupa, više od polovice odraslih Amerikanaca želi smršaviti, a 26 posto je ozbiljno pokušalo to i učiniti u posljednjih pet godina.

Međutim, gubitak težine je nestalan i frustrirajuć zadatak kojeg je teško postići. Zato je razumljiv osjećaj kao da ste na rubu pameti ako ne vidite rezultate, piše Bestlifeonline.

1. Birate dijete koje su u trendu i “brza rješenja” umjesto zdravih prehrambenih navika

Bilo da se radi o keto, paleo ili nekom drugom novom trendu, skakanje s dijete na dijetu u nadi da će pružiti jednostavno rješenje za vaše probleme s mršavljenjem recept je za neuspjeh. Umjesto toga, razvijte zdravije prehrambene navike i njegujte bolji odnos s hranom (uz redovitu tjelovježbu) kako biste se pripremili za uspješno mršavljenje.

To je zato što dijete koje su u trendu često ograničavaju hranu i ne nude održive načine prehrane, zbog čega ljudi gube volju i odustanu od ciljeve za mršavljenje koje su si postavili. Također, istraživanja su otkrila da su moderne dijete obično nutritivno neadekvatne i potiču negativnu sliku o tijelu.

“Svaki put kad vas dijeta prisili da izbacite određenu hranu (osobito onu koju volite), mikrokontrolirate sve što stavljate u usta ili se izgladnjujete, postoji velika vjerojatnost da je se nećete moći držati dugoročno. Za dugoročni uspjeh dijete odaberite zdrav način života koji uključuje dovoljno fleksibilnosti da se pridržavate programa mjesecima ili godinama, umjesto danima ili tjednima”, kaže Amy Killen, liječnica regenerativne medicine i medicinska savjetnica u Joi Women’s Wellnessu.

2. Ne jedete dovoljno proteina

Proteini su ključni za mršavljenje jer su jako zasitni, pomažu vam da se osjećate siti i zadovoljni. Također, možda ćete biti skloniji žudnji za hranom i prejedanju ako ne unosite dovoljno proteina. Dok prosječna zdrava odrasla osoba dnevno treba najmanje 0,8 grama proteina po kilogramu tjelesne težine, količina proteina potrebna za mršavljenje varirat će ovisno o vašim individualnim potrebama i ciljevima.

“Ne postoji jednoznačan odgovor na to koliko biste proteina trebali jesti za mršavljenje. Međutim, uobičajena je preporuka ciljati na 1,2 do 1,6 grama proteina po kilogramu tjelesne težine dnevno. To je otprilike 15 do 20 posto vašeg dnevnog unosa kalorija”, kaže Trista Best, RD, registrirana dijetetičarka s Balance One Supplements.

3. Nemate dovoljno odmora i opuštanja

Kada ste umorni ili pod stresom, veća je vjerojatnost da ćete se prepustiti žudnji i prepustiti se nezdravoj, visokokaloričnoj hrani. U stvari, utvrđeno je da nedostatak sna i stres povećavaju rizik od pretilosti i metaboličkih bolesti.

“Učinci kroničnog stresa vrlo su slični učincima nedostatka sna na gubitak težine jer, kao i nedostatak sna, kronični stres uzrokuje povišenje kortizola što može utjecati na inzulin i sposobnost vašeg tijela da sagorijeva mast umjesto da je skladišti”, objašnjava Killen.

Ciljajte na minimalno preporučenih sedam sati kvalitetnog sna svake noći. Kako biste poboljšali svoj san i pomogli u naporima mršavljenja, Killen predlaže da izbjegavate ekrane sat vremena prije spavanja, da ne jedete unutar dva sata prije spavanja i da spavate u hladnoj, tamnoj prostoriji.

“Prakse poput vođene meditacije, disanja, šetnje prirodom i vođenja dnevnika mogu uvelike pomoći u suzbijanju stresa”, dodaje Killen.

4. Preskačete obroke

Možda se čini kontraintuitivnim, ali nedovoljan unos kalorija može biti značajna prepreka mršavljenju. Na primjer, velika studija objavljena u Nutrients 2021. ispitivala je povezanost između preskakanja obroka i debljanja na preko 26. 000 studenata sveučilišta u Japanu. Istraživači su otkrili da je preskakanje obroka povezano sa značajnim debljanjem, a oni koji su se odrekli večere povezani su s više od 10 posto debljanja.

“Preskakanje obroka može dovesti do toga da vaše tijelo pređe u stanje gladovanja, što usporava vaš metabolizam, što dovodi do debljanja, a ne do gubitka težine. Umjesto da preskačete obroke, razmislite o jedenju malih obroka četiri ili pet puta dnevno. To može održati vaš metabolizam bez potrebe za tradicionalnim velikim obrocima koji oduzimaju puno vremena”, kaže Best.

Komentirajte prvi

New Report

Close