Kardiolozi objavili koji je najbolji orašasti plod za zdravlje srca

Autor: Poslovni.hr , 28. lipanj 2023. u 15:17
Foto: Unsplash

Svaki orašasti plod donosi određene zdravstvene benefite.

Kad poslijepodne  osjetite pad energije, možda ćete posegnuti za vrećicom čipsa, ali nedostatak hranjivih tvari u takvoj hrani neće smanjiti umor ili povećati sitost. No postoji jedna namirnica koja može pomoći- orašasti plodovi, piše Index.

Orašasti plodovi su široko dostupni proteini biljnog podrijetla. Prema kardiolozima, mogu biti zdrav međuobrok, a postoji jedan koji je posebno koristan za zdravlje srca.

“Svi orašasti plodovi općenito su zdravi za konzumaciju. Samo trebate paziti da su neslani, osobito ako imate povijest visokog krvnog tlaka”, pojašnjava dr. Anjali Dutta za The Parade.

Klonite se prženih orašastih plodova

Zaklada Hrvatska kuća srca apelira na građane da ograniče dnevni unos soli na 5 grama. Tipična porcija slanih orašastih plodova od 30 grama ima 95 miligrama natrija, što je puno. Također, prema liječnicima, dobro je birati varijante bez ulja.

“Orašasti plodovi poput badema, oraha, pistacija i pekan oraha mogu biti vrlo korisni. Dobar su izvor vlakana, mononezasićenih masti, omega-3 masnih kiselina i vitamina E”, ističe dr. Bradley Serwer.

Za zdravlje srca osobito su zdravi orasi jer obiluju proteinima i antioksidansima, kao i omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u snižavanju kolesterola. Znanstvene studije pokazuju da redovita konzumacija oraha smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Osim toga, antioksidansi u orasima korisni su za zdravlje kardiovaskularnog sustava jer pomažu u sprječavanju upala koje mogu uzrokovati srčane bolesti i druge zdravstvene probleme.

Oprezno s količinom

Kao i većinu drugih orašastih plodova, orahe je lako uklopiti u obroke ili međuobroke jer su svestrani. Možete ih jesti same, dodati salatama ili desertima. A još je bolja vijest što su izvrsni i za zdravlje mozga.

“Zdravlje srca i krvnih žila omogućuje tijelu da lakše opskrbi mozak hranjivim tvarima i kisikom koji su mu potrebni za razvoj”, istaknuo je dr. Raphael Wald.

Bez obzira na to odlučite li se za orahe ili neki drugi orašasti plod, vodite računa o veličini porcije – ne unosite više od šake dnevno.

Komentirajte prvi

New Report

Close