Kao stvoreni za ljetne dane: Ovo je devet najboljih niskokaloričnih alkoholnih pića

Autor: Poslovni.hr , 18. lipanj 2023. u 09:22
Foto: Pixabay

Pijuckajte ove niskokalorične napitke koje preporučuju dijetetičari tijekom sljedećeg roštilja ili noćnog izlaska s prijateljima.

Ulazak u ljetnu sezonu s ciljem praćenja unosa kalorija može biti pravi izazov, posebno s obzirom na sve piknike na otvorenom, roštilje, okupljanja za večerama i noćne izlaske s prijateljima. Osim ukusne hrane s kojom ćete se susresti, ljetna sezona donosi i pregršt prilika za uživanje u omiljenim alkoholnim pićima s najdražima. Ali koliko god piña colada, margarita, cosmopolitan mogu biti ukusni za vrućeg dana, kalorije u ovim pićima nisu zanemarive, piše Eatthis.

Srećom, još uvijek postoje neka niskokalorična alkoholna pića koja možete birati u baru ili sami napraviti kod kuće.

Iako postoje pića s nižim brojem kalorija u kojima možete uživati, svejedno je važno pratiti unos alkohola kad god pijete. Kao prvo, alkohol će vašem tijelu osigurati prazne kalorije—što znači da ova pića ne sadrže nikakva vlakna, proteine ili druge korisne hranjive tvari koje bi išle uz kalorije koje unosite. Drugo, istraživanja su zapravo dokazala da pijenje može prevariti vaš mozak da misli da je gladan ili da mu treba hrana, što znači da vaša žudnja za velikom narudžbom krumpirića nakon noćnog izlaska nije neuobičajena.

A osim neposrednih učinaka konzumiranja alkohola, ispijanje previše alkohola tijekom vremena povezano je sa zdravstvenim komplikacijama poput visokog krvnog tlaka, probavnih problema, srčanih problema, pa čak i nekih vrsta raka. Dakle, iako možete uštedjeti nešto kalorija s niskokaloričnim alkoholnim pićima, samo pripazite na to koliko ih stalno konzumirate.

Foto: Pixabay

Kako bismo vam pomogli odabrati najbolje niskokalorično alkoholno piće koje odgovara vašem ukusu, a pritom pratiti i broj kalorija ovog ljeta, zamolili smo nekolicinu dijetetičara da daju svoje stručne savjete. Iako se sljedeći popis temelji na prosječnom broju kalorija, Mary Sabat MS, RDN, LD, također nas podsjeća da “stvarni sadržaj kalorija u piću može varirati ovisno o specifičnim markama i korištenim mjerama.”

“Uvijek je dobra ideja provjeriti podatke o nutritivnoj vrijednosti”, nastavlja ona.

Imajući sve ovo na umu, evo 9 najboljih niskokaloričnih napitaka koje možete piti.

1. Soda votka (ili votka sa seltzerom)

Približan broj kalorija: 97

“Ovaj klasični koktel sastoji se od votke pomiješane sa soda vodom. To je niskokalorično alkoholno piće jer soda voda ne sadrži kalorije, a votka ima relativno malo kalorija”, kaže Sabat. “Preporučam svojim klijentima da sa sobom nose paketiće stevije, a uvijek se mogu odlučiti i za votku s okusom ili krišku limete u svom piću.”

Još jedna pjenušava opcija za uparivanje s vašom votkom je seltzer voda. Ovaj je napitak gotovo identičan soda vodi, osim što ne sadrži dodane minerale. Kao rezultat, seltzer voda može biti manje ukusna u usporedbi sa soda vodom. Osim toga, nema kalorija i može djelovati kao dobar dodatak vašoj čašici votke.

“Kada se kombiniraju, votka i seltzer voda stvaraju osvježavajući i lagani napitak koji ima manje kalorija i šećera od ostalih popularnih alkoholnih pića, poput piva ili vina”, kaže dijetetičarka Trista Best iz Balance One Supplements. “Nedostatak dodanih šećera u ovom piću može spriječiti skokove u razini šećera u krvi koji mogu dovesti do debljanja i drugih zdravstvenih problema.”

2.Gin & dijetalni tonik

Približan broj kalorija: 97

Prema Sabatu, još jedno klasično niskokalorično alkoholno piće po narudžbi je jednostavan gin tonic. A ako ga želite učiniti još nižim u kalorijama, zatražite dijetalni tonik.

Foto: Pixabay

“Gin i dijetalni tonik još su jedan popularan niskokalorični izbor jer sam gin ima relativno malo kalorija, a kada se pomiješa s dijetnom tonikom, broj kalorija ostaje minimalan”, kaže Sabat.

3.Rum & Zevia

Približan broj kalorija: 97

Zevija – gazirani napitak napravljen od nula kalorijskog zaslađivača stevije – još jedna lakša opcija za konzumaciju alkohola je rum i Zevia. Obična cola je kaloričnija zbog sadržaja šećera, ali Zevia Cola zamjenjuje šećer stevijom, značajno smanjujući udio kalorija”, kaže Sabat.

4.Rum i dijetalna Cola

Približan broj kalorija: 97 kalorija

Za one koji ne uživaju u naknadnom okusu stevije u svojoj Coli, rum i dijetalna Cola još su jedna opcija za niskokalorično alkoholno piće, pogotovo ako ste vani u baru i želite uštedjeti novac.

Foto: Pixabay

“Zamjenom višekalorične Coca-Cole s Diet Coca-Colom ili Coca-Colom Zero, dobit ćete piće istog okusa s gotovo upola manje kalorija”, kaže Jesse Feder, RDN, CPT u My Crohns and Colitis Team. “To pomaže u smanjenju velike količine šećera koji se obično nalazi u ovom piću.”

5.Soda tekila

Približan broj kalorija: 97

Vodka soda ili gin i dijetalni tonik izvrsne su opcije za piće za one koji preferiraju čisti alkohol. Ali ako je vaše omiljeno bistro piće tekila, umjesto toga možete probati gaziranu tekilu.

“Tequila pomiješana sa soda vodom je osvježavajuća niskokalorična alkoholna opcija”, kaže Sabat. “Slično kao votka soda, soda voda ne dodaje nula kalorija, dok tekila doprinosi umjerenim brojem kalorija. Također, tekila od agave zapravo ima najmanje ugljikohidrata.”

Gazirani napici od tekile također mogu djelovati kao zdravija alternativa zašećerenoj margariti kada je poželite tijekom vrućeg ljetnog dana.

6.Svijetlo pivo

Približan broj kalorija: 103

Svijetla piva variraju u kalorijama ovisno o brendu, naravno, ali prosječna limenka ima oko 100 kalorija.

“Ova su piva posebno kuhana kako bi imala manje kalorija u usporedbi s običnim pivima, a često imaju i niži udio alkohola”, kaže Sabat. “Odabir svijetlog piva može pomoći u smanjenju unosa kalorija dok i dalje uživate u hladnom pivu.”

Za usporedbu, “obično” pivo ima oko 150 kalorija po limenci, prema USDA-i.

7.Spritzer

Približan broj kalorija: 121

Vinski špricari nisu samo savršen ljetni napitak za pijuckanje zbog svoje lagane, pjenušave teksture, već vam također mogu pomoći da kalorije održite na donjoj granici kada birate alkoholno piće.

“Vinski spritzer se pravi kombiniranjem vina (bijelog ili ružičastog) s gaziranom vodom ili soda vodom. Razrjeđivanjem vina mikserom bez kalorija, ukupni sadržaj kalorija se smanjuje, a da se još uvijek zadrže okusi vina”, kaže Sabat. .

Kako biste ga učinili još više prazničnim ljetnim pićem, svoj vinski špricar možete uljepšati dodavanjem omiljenog voća ili začinskog bilja na vrh.

8.Tanka/mršava margarita

Približan broj kalorija: 102

Ništa ne govori o ljetnim danima poput margarite na stijenama. Nažalost, većina mješavina za margaritu puna je dodanih šećera, što će prirodno povećati vaš broj kalorija. Kako biste bili sigurni da ćete i dalje moći uživati u svom omiljenom ljetnom piću, a da pritom ne prekršite svoje zdravstvene ciljeve, pokušajte naručiti skinny margaritu ili kupiti skinny margaritu za pripremu kod kuće.

Foto: Pixabay

“Tradicionalna margarita može biti visokokalorična zbog mješalica sa šećerom, ali mršava margarita često se radi sa svježim sokom limete, tekilom i niskokaloričnim zaslađivačem poput stevije čime se značajno smanjuje broj kalorija”, kaže Sabat.

9.Prosecco

Približan broj kalorija: 121 kalorija

Foto: Pixabay

Pijuckanje prosecca možda povezujete s nazdravljanjem na novogodišnjoj zabavi, ali ovo osvježavajuće, pjenušavo piće može biti savršen dodatak ljetnom doručku ili pikniku. I osim njegove teksture i zadovoljavajućeg okusa, čaša prosecca obično ima manje kalorija od mnogih drugih alkoholnih pića.

Komentirajte prvi

New Report

Close