Iskoristite moć prirode: Čaj od ove biljke čini čuda za organizam

Autor: Poslovni.hr , 29. lipanj 2023. u 10:50
Foto: Pixabay

Ova biljka ima brojne blagodati.

Iskoristite ovaj period i naberite svoje zalihe cvijeta lipe za kućnu biljnu apoteku. Ova biljka ima brojne blagodati, a mi smo izdvojili sve što treba znati o njoj, piše B92.

Prepoznatljivi miris lipe potiče od esencijalnog ulja koje djeluje umirujuće. Pored njega ova biljka sadrži i tanine, biljnu sluz i heterozid nepoznatog porekla. Cvijet se bere zajedno s bijelom peteljkom koja sadrži fenolne spojeve i floroglucinol, sastojke za koje su portugalski znanstvenici otkrili da ublažavaju grčeve glatkih mišića.

Uz bazgu, lipa je najcjenjeniji narodni lijek za snižavanje povišene temperature, protiv prehlada, gripa i ozeblina. Obje biljke potiču znojenje. Čaj se pije vruć i po želji zaslađen medom (lipa je medonosna biljka i njen med je vrlo ukusan). Zahvaljujući sadržaju tanina i sluzi dobar je i lijek protiv proljeva, posebno ako su u pitanju djeca.

Na jugu Francuske, lipu u kombinaciji s lavandom i matičnjakom koriste kao lijek za nesanicu, a pomiješana s metvicom, stolisnikom i imelom za ublažavanje napada migrene.

Znanstvena istraživanja su potvrdila da čaj od lipovog cvijeta pomaže onima koji imaju blage probleme s mjehurom, uznemiren želudac ili dispepsiju (loša probava), kao i gastrokardiološki sindrom (prekomjerna količina plinova dovodi do toga da želudac pritiska donji dio srca).

Topao čaj od lipe pomaže imunološkom sustavu da se izbori protiv infekcije. Također, potiče cirkulaciju, pomaže probavi, efikasan je za izbacivanje sluzi, olakšava menstrualne bolove i pospješuje apetit. Brojne studije su pokazale da pomaže i kod bolova trbuhu izazvanih plinovima.

Ako poparite 100 g cvijeta lipe litrom ključale vode, ostavite poklopljeno tri sata, procijedite, dobit ćete dobro biljno sredstvo za opekotine. Napravite obloge i stavite na povrijeđeno mjesto.

Komentirajte prvi

New Report

Close