Ova ljekovita biljka koja raste na svakom koraku čuva zdravlje: Rješava akne i žuljeve, kašalj, probavu i čireve…

Autor: Poslovni.hr , 28. lipanj 2023. u 12:35
Foto: Pixabay

Koristi se kao hrana, za salate, kao dodatak namazima, kao čaj i sirup, no poznatija je kao mali ljekoviti saveznik. Iako krhkog izgleda ova biljka ima mnoga ljekovita svojstva.

Bokvica je u narodu još poznata kao trputac ili konjska rebra. Postoji preko dvjesto vrsta bokvice, ali mi se većinski susrećemo s onom čiji su listovi pljosnati i široki, cvijet joj je mali i nanizan kao pletenica, piše B92.

Bokvica se dijeli na muške listove koji su uski i ženske koji su široki. Bokvicu možete pronaći gotovo na svakoj travnatoj površini, po naseljima, dvorištima, livadama, šumama, pašnjacima i tako dalje. Međutim ono što mnogi ne znaju je koliko je bokvica zapravo zdrava.

Primjena bokvice je vrlo široka. Koristi se kao hrana, za salate, kao dodatak namazima, kao čaj i sirup, no poznatija je kao mali ljekoviti saveznik. Iako krhkog izgleda ova biljka ima mnoga ljekovita svojstva. List bokvice sadrži tanin, pektin, limunovu kiselinu, fitoncide protiv bakterija i vitamin C u velikim količinama.

Protiv kašlja

Bokvica ili trputac je sjajan lijek protiv kašlja, plućne astme, pa čak i tuberkuloze. Osim toga, ova ljekovita biljka čisti krv, pluća i želudac, pa je dobra za sve ljude koji su malokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, za one koji nemaju apetit.

Bokvica je odlična za tretiranje svih vrsta rana, ogrebotina, posjekotina, uboda osa, ugriza. Ako stavite list bokvice u cipele, izliječit ćete žuljeve, a u fitokozmetici sok od bokvice poznat je kao efikasno sredstvo za uklanjanje akni i bubuljica.

Probava i čir na želucu

Ovim se sigurno liječi čir na želucu i na dvanaestercu. Isprobano mnogo puta. Bokvica (plantago major) je izuzetno ljekovita biljka. Mljevena se lakše probavlja i ispušta sve sokove koji su od koristi za organizam.

Sok od bokvice, sastojci za jednu osobu:

  • 300g listova bokvice
  • kg livadnog meda

Potrebno vrijeme za pripremu ovog lijeka je oko 30 minuta. Oprati listove bokvice i ostaviti na papirni ubrus da se osuše. Samljeti ih na mlinu za meso. Pomiješati s livadnim medom u tegli i ostaviti da odstoji preko noći.

Savjet:
Potrebno je samljeti listove pa koliko se zapreminski dobije mase toliko meda dodati. Nekada je to manje, a nekada vise od kilograma. Birajte mlađe listove. Dobije se oko 2 tegle od 680ml mješavine.

Komentirajte prvi

New Report

Close