Imate bolove u leđima? Uz ovih pet savjeta počet ćete se osjećati bolje

Autor: Poslovni.hr , 15. listopad 2022. u 10:07
Foto: Unsplash

Ako stalno izlažemo svoje tijelo određenim vrstama opterećenja, s vremenom možemo početi osjećati oštećenje tkiva i kroničnu bol.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, oko 1 od 5 ljudi ima problema s kroničnim bolovima u leđima. Ako ste jedan od tih ljudi, evo pet najboljih savjeta stručnjaka, svi su potkrijepljeni istraživanjem i relativno laki za provođenje i izvođenje.

1. Još jednom pogledajte svoje držanje

Stalno se spuštate u stolac ili se grbite nad telefonom ili računalom? Koristite li ispravnu tjelesnu mehaniku kada podižete predmete – bilo da se radi o teškoj kutiji, olovci na tlu ili čak vašem djetetu ili unuku? Ako stalno izlažemo svoje tijelo određenim vrstama opterećenja, s vremenom možemo početi osjećati oštećenje tkiva i kroničnu bol.

2. Konzumirajte hranu koja pomaže u ublažavanju bolova

Istraživanja pokazuju da izbjegavanje visoko prerađene hrane i konzumiranje puno povrća, voća, cjelovitih žitarica, visokokvalitetnih proteina i zdravih masti može pomoći u smanjenju boli. Jedan od razloga je taj što konzumiranje puno hrane bogate hranjivim tvarima osigurava da naša tkiva dobiju sirovine potrebne za zacjeljivanje i oporavak. Osim toga, kada smanjimo ili eliminiramo hranu iz naše prehrane koja potiče upalu, uključujući alkohol i šećer, tada se razina boli može prirodno smanjiti.

3. Vježbanje

Vježbanje može ublažiti bol povećanjem protoka krvi, poticanjem otpuštanja hormona i neurotransmitera koji prirodno ublažavaju bol te povećanjem snage i stabilnosti zglobova. Stoga se aktivirajte—oko 30 minuta vježbanja većinu ili svakog dana u tjednu je ono što vam je potrebno.

4. Provjerite jeste li se dobro naspavali

San je neophodan za optimizaciju procesa ozdravljenja i regeneracije vašeg tijela. To je također važan način za upravljanje stresom. Iz tih razloga, dovoljno sna zapravo može pomoći da osjećate manje boli.

5. Radite vježbe disanja

Duboko disanje dobro je za vaše tijelo jer vam pomaže da u svoja tkiva unesete puno ljekovitog kisika. Duboko disanje također stimulira dio živčanog sustava koji vam pomaže da se opustite, što je odličan način za ublažavanje stresa i ublažavanje boli.

Komentirajte prvi

New Report

Close