Imamo odgovor na vječnu dilemu – je li lubenica voće ili povrće?

Autor: Poslovni.hr , 29. lipanj 2022. u 13:46
Foto: Pixabay

Definicija povrća i voća zavisi od toga jeste li botaničar ili kuhar.

Je li lubenica voće ili povrće? Za tikvicu smo sigurni da je povrće, a za lubenicu da je voće, no što bi nam na te tvrdnje rekli botaničari? Tikvica i krastavac su voće, a lubenica povrće, barem po znanstvenicima, piše City magazine.

Postoje biljke koje biste sa sigurnošću svrstali u voće ili povrće, ali na kraju se ipak pokazuje da je ono drugo. Zašto je to tako, objašnjava portal Povrtnjak.

Foto: Unsplah

Debata o razlikovanju povrća i voća traje već stoljećima, a u neke su se već nekoliko puta morale uplesti i zakonodavne vlasti. Najpoznatiji slučaj o donošenju odluke je li neko voće zapravo voće ili povrće je odluka Američkog vrhovnog suda u slučaju Nix protiv Heddena u kojoj je sud donio odluku da se porez za rajčicu mora plaćati kao porez na povrće, umjesto na voće koje je imalo manju poreznu stopu.

Definicija povrća i voća zavisi od toga jeste li botaničar ili kuhar. Iako je vrlo jasno u koju grupu namirnica većina povrća i voća pripada, postoje određene vrste oko kojih dolazi do zabune i polemika jer sve upućuje da je riječ o povrću, a ne o voću.

Što kažu botaničari, a što kuhari?

Ako gledate na voće i povrće s botaničke strane, povrće potiče iz dijelova biljaka kao što su stabljika, korijen i listovi i pripadaju jednogodišnjim biljkama, dok je voće dio biljke koje se razvija iz sjemenke ili cvijeta i potiče od višegodišnjih biljaka.

Foto: Pixabay

Po botaničkoj definiciji bundeva, rajčica, pa čak i tikvica pripadaju voću, dok je povrće vrlo jasno korjenasto– cikla, repa, gomoljasto-  krumpir, lisnato – zelena salata i špinat ili stabljičasto – brokula, celer. Ali, sasvim je drugačija definicija ako gledate s kulinarskog stajališta.

Mnogo voća nema tipičan sladak ukus i njega gastronomski stručnjaci i kuhari smatraju povrćem, dok za voće smatraju kiselkasto i slatko voće koje se rado poslužuje u desertima. Primjerice, mahunarke poput graška, graha i mahuna nemaju sladak ili kiselkast okus, stoga ih kuhari svrstavaju u povrće, ali botanički gledano, mahunarke su voće.

Voće koje nije voće

Za breskve, jabuke, maline i banane smo sigurni da su voće, ali što je s lubenicom, dinjom i jagodom? Ako mislite da su i one voće, varate se. U nastavku se nalaze biljke koje pripadaju grupi povrća, unatoč načinu na koji ih koristimo i konzumiramo.

Jagoda

Jagoda se ne svrstava ni u povrće ni voće. S botaničke strane, jagoda je odebljala i povećana cvatnja koja se nalazi na stabljici, ali ima nutricionističke vrijednosti i sastav nalik voću zbog čega se rado koristi u desertima.

Dinja

Slatka i sočna, dinja se jede kao poslastica, riječ je o jednogodišnjoj biljci što znači da je, botanički gledano, dinja  povrće.

Foto: Pixabay

Lubenica

Lubenica je čest predmet zabune, jer se zahvaljujući njenoj slatkoći koristi za voćne salate i kao poslastica zbog čega se smatra voćem. Ali, kao i kod dinje, lubenica je plod jednogodišnje biljke što znači da pripada povrću.

Komentirajte prvi

New Report

Close