FOTO: Iz karantene trenutno izoliranog tajlandskog otoka Phuketa javio se poznati hrvatski kuhar, zateklo ga je u najgorem trenutku

Autor: Marija Crnjak , 02. travanj 2020. u 09:41
FOTO: Facebook

Samo ovaj jedan mali otok ima preko 3000 restorana, i svi su trenutno bez posla, bez ikakvog prihoda. U Phuketu se planira zatvaranje od oko 90 posto hotela u travnju, jer gostiju jednostavno nema. Neki su odlučili zatvoriti na samo 30 dana, neki čak do desetog mjeseca. 

Iz karantene trenutno izoliranog tajlandskog otoka Phuketa javio se poznati hrvatski kuhar Nikola Lesar, koji je bas ovih dana trebao otvoriti svoj novi restoran Issara. Potpuna karantena otoka Phuketa krejula je prije dva dana zbog povećanja broja zaraženuh, planira se zasad na 30 dana, otkrio je Lesar na Facebooku.

“Slično kao i kod kuće, gotovo je sve zatvoreno – od malih barova, škola, pa do poznati plaža i ostalih atrakcija. Turista gotovo da i nema – to malo što je ostalo, nekih 3000, tajlandska Vlada pokušava poslati kući što prije. Čeka nas tridesetak dana potpune izolacije – mislim da Phuket nije doživio sličan šok još od tsunamija 2004. godine.

Čak i sad, kad sam pokušavao okinuti fotku ove poznate Bangle, party ceste na kojoj ste sigurno par puta zalomili ako ste bili na Phuketu – maše mi policajac i tjera me da nastavim voziti. Tajlanđani su ozbiljno shvatili trenutnu situaciju u svijetu, možda malo kasno, ali broj zaraženih (1771) je još uvijek malen kad se usporedi s drugim i okolnim državama.

FOTO: Facebook

Trenutno je na otoku oko 70 zaraženih, što nije puno, ali ovo je otok, kojeg mjesečno posjeti oko milijun putnika. Od tih 70 zaraženih, više od pola je u Patongu, najpoznatijoj plaži na Phuketu na kojoj živim i ja. Svi stanovnici Patonga od jučer su u 14 dnevnoj samokaranteni, te se trenutno  provodi dezinfekcija cesta i kuća kod kritičnih i najprometnijih točaka. Evo sad baš čitam da će se navodno tokom ovog tjedna raditi i inspekcija kuća te njihovih stanovnika.

Ova pandemija zahvatila je sve branše, pa i našu. Samo ovaj jedan mali otok ima preko 3000 restorana, i svi su trenutno bez posla, bez ikakvog prihoda. U Phuketu se planira zatvaranje od oko 90 posto hotela u travnju, jer gostiju jednostavno nema. Neki su odlučili zatvoriti na samo 30 dana, neki čak do desetog mjeseca.

Jedan od onih koji su morali trenutno zatvoriti restoran, sam i ja. Ovo mi je došlo možda u najgorem mogućem trenutku, jer sam baš u fazi otvorenja svojeg novog projekta u Kata Beachu na Phuketu – novog restorana pod imenom “Issara” – koji bi trebao imati malo ozbiljniju fusion klopu nego moj bivši prvi restoran u Patongu, Rustic. Jučer je trebao biti moj prvi dan soft openinga, a grand otvorenje za nekih 20-ak dana. Jučer smo odlučili zatvoriti na minimalno 60-ak dana, jer nema smisla da se otvori u ovakvom stanju i ovoj situaciji otoka. Mojih 12 zaposlenika je trenutno poslano kući, a zbog izolacije otoka od ostatka Tajlanda, oni ne mogu čak ni putovati kući u svoje provincije” ispričao je Lesar.

Otkriva da je u Phuketu kao konobar u Marriottovu hotelu radio i njegov brat, koji je također zbog nastale situacije i manjka gostiju ostao bez posla. “U Tajlandu, kad prekinete ugovoreni rad, imate dosta kratko vrijeme da napustite državu. Nekih 7 do 10 dana. Baš nam je jučer dostavljeno žurno pismo iz naše ambasade u Jakarti, koja moli tajlandsku vlast da produži boravak i dužinu vize mog brata dok se virus i situacija ne smiri. Bez obzira na to, letova za Zagreb skoro da i nema, a ono što je ostalo je nekih 1500 eura u jednom smjeru, a putovati je preopasno, često predugo i s puno presjedanja, te trenutno u ovako hitnoj situaciji, preskupo” navodi Lesar. Kako će sada prisilno imati više slobodnog vremena, najavljuje da će aktivirati blog na kojem će objavljivati recepte i putopise.

Komentirajte prvi

New Report

Close