Hotelijeri i ugostitelji pod najjačim udarom, pali 71 posto

Autor: Jadranka Dozan , 25. ožujak 2020. u 22:00
Od 16. do 22. ožujka promet u hotelima i restoranima pao je na samo 58 milijuna kuna/SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL

U usporedbi s istim razdobljem 2019. prošlotjedni je ukupni fiskalizirani promet manji za 11% ili za oko 360 milijuna, a izdano je gotovo trećinu računa manje.

Brojni poduzetnici koji su kao obveznici fiskalizacije dnevno izdavali račune mjerene tisućama, desecima ili stotinama tisuća kuna (pa i više) od prošlog petka zatvorili su vrata.

Ograničenje slobode kretanja i izvanredni režim poslovanja koji od prošlog petka uključuje i zabranu rada za niz uslužnih djelatnosti te za mnoge trgovine (uz skraćeno radno vrijeme za ostale), jasno se očituju i u najnovijim podacima Porezne uprave o fiskalizaciji.

Iako je zadnje postroženje mjera vezanih uz (ne)rad trgovina te kafića, frizera, kina i brojnih drugih iz sektora usluga prošli tjedan na snazi bilo samo tri dana, u usporedbi s drugim tjednom ožujka u trećemu je zabilježen pad fiskaliziranog prometa u djelatnosti trgovine za 20 posto, s tim da je broj izdanih računa bio 23 posto manji.

Po prošli tjedan izdanim računima u trgovini je potrošeno oko 540 milijuna kuna manje nego tjedan prije (2,17 prema 2,71 milijardu kuna). Još donedavno trgovina je u sličnim usporedbama zbog pohoda građana u kupnje zaliha namirnica i drugih potrepština ukupno bilježila rast prometa.

2,82

milijarde kuna vrijedni su računi koji su proteklog tjedna prošli kroz sustav fiskalizacije, što je 800 milijuna kuna ili 22 posto manje nego tjedan prije

Nasuprot tome, u turističko-ugostiteljskom sektoru već s početkom epidemije uzrokovane virusom Covid-19 očit je snažan pad aktivnosti, a kako se bliže uskrsni blagdani pad je sve izraženiji, pogotovo u međugodišnjim usporedbama.

Prošli tjedan je tako u djelatnostima pružanja usluga smještaja te pripreme i uluživanja hrane fiskalizirani promet iznosio samo 58,3 milijuna kuna. U odnosu na drugi tjedan ožujka s 200 milijuna kuna vrijednih računa to je pad za čak 71 posto.

U svim ostalim djelatnostima koje su podložne fiskalizaciji pad prometa u prošlom u odnosu na tjedan prije bio je desetak milijuna kuna (700 prema 710 milijuna). U konačnici su kroz sustav fiskalizacije proteklog tjedna prošli računi vrijedni ukupno 2,82 milijarde kuna, što je 800 milijuna kuna ili 22 posto manje nego tjedan prije.

U usporedbi s istim razdobljem 2019. prošlotjedni je ukupni fiskalizirani promet manji za 11 posto ili za oko 360 milijuna, s tim da je pritom izdano gotovo trećinu računa manje. Iako je i u trgovini bilo znatno manje računa, u prosjeku su košarice bile izdašnije pa je promet na kraju pao samo dva posto ili 50-ak milijuna kuna.

Značajni minusi

Dakako, mnoge trgovačke struke pritom trpe značajne minuse koji su ublaženi pojačanoj potrošnjom u segmentu trgovine(pretežito) hranom i drugim kućanskim (higijenskim) potrepštinama.

U turističko-ugostiteljskom sektoru međugodišnje usporedbe upućuju na još drastičniji pad. Prošlotjedni fiskalizirani promet od 58 milijuna kuna u odnosu na treći tjedan lanjskog ožujka (s 263 milijuna kuna vrijednosti izdanih računa) manji je čak 78 posto, a tek nešto manje (72 posto) pao je i broj izdanih računa.

Kad se isključe pokazatelji za trgovinu i turističko-ugostiteljski sektor, i sve ostale djelatnosti koje su obveznici fiskalizacije ukupno su u prošlom tjednu (u odnosu na isti lanjski) zabilježile godišnji pad, i to nešto veći od 15 posto, sa 700 na 590 milijuna kuna.

Usporedi li se proteklo jednomjesečno razdoblje (od 24. veljače do 22. ožujka) s usporedivim u 2019. ukupan je fiskalizirani promet još u plusu za oko pola milijarde kuna ili 4% . To je u najvećoj mjeri rezultat rasta u trgovini.

20

posto pao je fiskalizirani promet u djelatnosti trgovine tijekom prošlog tjedna iako je zadnje postroženje 'zahvatilo' samo tri dana

Pojačane kupnje potaknute koronavirusom u tom su razdoblju rezultirale porastom fiskaliziranog prometa za sedam posto ili 650 milijuna kuna (na 9,33 milijarde). U isto vrijeme djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane bilježe pad prometa veći od četvrtine (27%); dok je u tih mjesec dana lani vrijednost izdanih računa premašila milijardu kuna, u proteklih mjesec dana je 748 milijuna.

Sve ostale djelatnosti u sustavu fiskalizacije očito su prije prošlotjednog postroženja režima rada, u prosjeku ostvarivale rast pa je tako i njihov fiskalizirani promet (dakle, djelatnosti mimo trgovine i ugostiteljstva) u proteklih mjesec dana još premašivao usporedivi lanjski za više od 4% (2,82 prema 2,7 milijardi).

Rošada strukture i daljnji pad

Već iduća objava ažuriranih podatak o fiskalizaciji sigurno će pokazati i značajnije padove prometa. Izvjesno je i da će se ove godine promijeniti i struktura potrošnje.

Nakon što je posljednja dostupna slika prema DZS-ovoj Anketi o potrošnji kućanstava (lani objavljena struktura za 2017.) pokazala i smanjenje udjela izdataka za hranu i bezalkoholna pića na 28%, prema svemu sudeći, oni će ponovno premašiti 30 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close