Nove procjene – do čak 50 posto nositelja virusa je bez simptoma, evo što to može značiti za naš svakodnevni život

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. travanj 2020. u 09:22
FILE PHOTO: People wearing protective face masks stand by cashes during the coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Vienna, Austria April 1, 2020. REUTERS/Leonhard Foeger/File Photo

Dio europskih zemalja poput Austrije, Češke, Bugarske i Slovenije već je počeo uvoditi obvezu nošenja maski za stanovništvo, a tu mjeru preporučuju azijski stručnjaci i ta se mjera rašireno provodi na Dalekom istoku.

Podaci s Islanda pokazuju da je 50 posto pozitivnih na testiranju na koronavirus bilo bez simptoma, a SAD procjenjuje da je do 25 posto nositelja toga virusa asimptomatsko, pa vodeći američki zdravstveni stručnjaci sada preispituju dosadašnje preporuke o nošenju zaštitnih maski, prenosi CNN.

“Informacije koje imamo prilično potvrđuju da je značajan broj zaraženih bez ikakvih simptoma. Možda i do 25 posto”, kaže ravnatelj američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dr. Robert Redfield za NPR.

Kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze, vodeći američki epidemiolozi i infektolozi u svjetlu novih saznanja sada preispituju preporuke o nošenju zaštitnih maski.

Glavni američki infektolog dr. Anthony Fauci kaže kako bi “mogao postati skloniji” preporuci da stanovništvo počne nositi maske za lice “ako se tako ne stvori nestašica maski za zdravstvene radnike koji ih trebaju”.

“Nismo još na tom stupnju, no mislim da smo blizu neke odluke”, kaže Fauci.

Ako američki savezni dužnosnici preporuče nošenje maski stanovništvu radilo bi se o velikom preokretu u odnosu na sadašnje preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i CDC-a po kojima maske trebaju nositi samo zdravstveni radnici, oni koji imaju simptome bolesti i oni koji se brinu o bolesnim osobama.

Glavni ravnatelj  WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus u srijedu je u Ženevi kazao kako ta organizacija “nastavlja proučavati” dokaze o tome treba li stanovništvo nositi maske tijekom pandemije koronavirusa.

WHO, kao i većina europskih država u ovom trenutku preporučuje da maske nose samo bolesne osobe i oni koji se brinu o bolesnima.

Maske s filterom za čestice manje od koronavirusa sprečavaju širenje virusa, a štite i nositelja maske, dok standardne kirurške maske, kad ih nose bolesne osobe, štite njihovu okolinu od virusa kojeg nose.

“Ovo je potpuno novi virus i tek učimo o njemu. S razvijanjem pandemije pojavljuju se novi podaci”, ističe prvi čovjek WHO-a i objašnjava da preporuke svjetske organizacije slijede ta nova saznanja.

Glavni američki zdravstveni stručnjak dr. Jerome Adams stalno je pozivao da stanovništvo da ne nosi maske upozoravajući da i to ima svoje loše strane, primjerice zbog predugog nošenja iste maske ili nepravilnog rukovanja tim maskama koje je kontaminiraju.

No, ovoga tjedna nova saznanja o asiptomatskim osobama i njihovoj ulozi u širenju epidemije mogla bi rezultirati izmjenama preporuka, kaže Adams.

Glavni je argument protiv masovnog korištenja maski taj da bi značio njihovu nestašicu za zdravstveno osoblje.

“U svijetu nema dovoljno maski”, kaže dr. Mike Ryan, izvršni direktor u WHO-u. “U ovom trenutku najizloženiji riziku virusa su zdravstveni radnici na prvoj liniji koji su virusu izloženi svake sekunde, svakog dana. Pomisao da maski nema za njih zastrašujuća je”.

U mnogim gradovima liječnici i drugo medicinsko osoblje obolijevaju i umiru od Covida-19.

Dio ljudi posegnuo je za izradom vlastitih maski u nedostatku zaštitnih maski poput kiruških.

Stručnjaci upozoravaju da je loša strana nošenja maski, posebno onih kućne izrade, stvaranje osjećaja lažne sigurnosti te ističu da je i dalje socijalno distanciranje jedna od najvažnijih mjera koja može pomoći ograničavanju širenja epidemije.

Dio europskih zemalja poput Austrije, Češke, Bugarske i Slovenije već je počeo uvoditi obvezu nošenja maski za stanovništvo, a tu mjeru preporučuju azijski stručnjaci i ta se mjera rašireno provodi na Dalekom istoku.

Stručnjaci upozoravaju da se maske kućne izrade ne mogu usporediti, po zaštiti koju pružaju, s kirurškim maskama ili onima s filterom, no dobra im je strana što osiguravaju provođenje preporuke o izbjegavanju dodirivanja nosa i usta rukama zbog fizičke barijere koju predstavljaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close