Beroš: Treba puhati na hladno, ne sviđa mi se razgovor o popuštanju mjera

Autor: Poslovni.hr , 02. travanj 2020. u 08:59
Foto: Pixsell / Pool

Nadam se da će ovaj virus biti sezonskog karaktera, rekao je ministar.

U Novom danu N1 televizije na pitanja o epidemiji i trenutnoj situaciji, o efikasnosti sadašnjih mjera… odgovara ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar Beroš je komentirao jučerašnji dan kada je zabilježen najveći broj oboljelih u jednom danu od početka krize. “Iz dana u dan evalouriamo situaciju, ono što je bitno da se tih mjera držimo. Ako bude tako mislim da će brojke biti bolje”. kazao je.

“Mogu reći da već duže vrijeme epidemiološka situacija ja zadovoljavajuća, ali bi mogla biti bolja. Ova krivulja je linearna što nam daje optimizam”, dodao je.

“Treba puhati na hladno. Meni se ne sviđa taj razgovor o popuštanju mjera. To sada najavljivati nije u redu. Moramo biti fokusirani na mjere i zaštitu”, kazao je.

“Ovu epidemiju treba sagledavati i u ekonomskom kontekstu. Mjere su jako dobro balansirane. Napravili smo da osiguramo normalan tijek. Nismo išli s rigoroznim mjerema”, kazao je.

“Jedno je boravak vani, drugo je ekonomija. Intenzivno promišljamo na to kako bi tržnice mogle funkcionirati”, dodao je. Kazao je da sada putovanja posebno u vrijeme Uskrsa nisu dobra, kako u Hrvatsku ili izvan Hrvatske.

“Na gripu dio pučanstva ima imunitet. Postoji cjepivo. Ako kompariramo bolest koja desetljećima hara s novim virusom gdje pučanstvo nema imunitet, niti imamo cjepivo. I smrtnost je pojačana”, kazao je.

“Na psihičkom stanju nacije puno radimo. Jedno je transparentno izvješćivanje. Vrlo rano u tijeku epidemije uključili su se psiholozi, psihijatri. Izvjesno je da izolacija ostavlja trag. Moramo zato razgovarati utemeljeno i stručno. Moramo provesti mjere i kada vidimo rezultate bit će nam lakše. Već se dugo dobro držimo. Što se tiče broja umrlih smo također dobri”, kazao je.

“Postoje brojne teze kada će završiti pandemija. Nadam se da će ovaj virus biti sezonskog karaktera. No to je novi virus. Moramo se pripremiti na sve moguće scenarije. Ako se bude ponašao kao drugi virusi, to je onda kasna jesen. No, ne bih želio odgovarati, niti je to moja struka da bi mogao odgovoriti”, kazao je.

Na pitanje pati li zdravstveni sutav kaže: “Vi svjedočite tome da je ministarstvo izdalo naputke za cijeli zdravstveni sustav. Izdani su naputci. Dodatni problem bio je i potres. Oštetio je Jordanovac, morali smo ga izmjestiti, isto je bilo u Petrovoj. Nema višečekanja u čekaonici, nema grupiranja ljudi”.

“Testirati će se najveći dio zdravstvenih radnika onih koji su u kontaktu s bolesnicima Covid-19.”

“Ono što je jako važno da osim ovih stručnih testiranja da se pojavi brzo testiranje, no tu smo oprezni. Jako bi bilološe da se odlučimo na test koji daje lažno pozitivne ili lažno negativne rezultate. Za sve one koji imaju pozitivnu anamnezu za njih je optimalna mjera samoizolacija. Testiranje je važno, ali naše mjere, distanca i pranje ruku daleko su važnije do testiranja”, kazao je Beroš.

Komentirajte prvi

New Report

Close