Evo kako očuvati krumpir što dulje bez klijanja i plijesni

Autor: Poslovni.hr , 18. listopad 2022. u 10:21
Foto: Unsplash

Krumpir bi trebao imati ujednačenu teksturu kože s minimalnim, plitkim rupama i bez zelene boje. Krumpir s mrljama se brže kvari u skladištenju.

Osim što ga možete pripremiti na razne načine, za razliku od većine proizvoda se čuva tjednima ili čak mjesecima. Slijedite ove savijete kako biste što duže sačuvali krumpir, piše B92.

“Skladištenje krumpira počinje u trgovinama”, kaže Frank Muir, predsjednik i izvršni direktor Komisije za krumpir u Idahu.

Potražite krumpir bez mrlja, bez posjekotina, tamnih mrlja ili mekih udubina. Krumpir bi trebao imati ujednačenu teksturu kože s minimalnim, plitkim rupama i bez zelene boje. Krumpir s mrljama se brže kvari u skladištenju.

Treba biti suh

Iako bi moglo biti primamljivo isprati prašnjave krumpire prije skladištenja, oduprite se tom porivu. Vlaga se lako može uhvatiti za koru krumpira i stvoriti previše vlažno okruženje, što uzrokuje miris plijesni i brže starenje. Muir preporučuje da ih “odložite takve kakvi jesu i operete ih samo kada su spremni za korištenje”.

Stavite ih u košaru ili mrežastu vrećicu

Još jedna tajna za očuvanje svježine krumpira je pravilna cirkulacija zraka. Naime, krumpiri se često prodaju u mrežastoj vrećici koja omogućuje ulazak i izlazak zraka. U tom slučaju ih možete ostaviti u toj vrećici. Inače, Muir preporučuje stavljanje krumpira u košaru ili u neku posudu kako bi zrak cirkulirao oko njih. Otvorena papirnata vrećica je također korisna ako nemate ništa drugo pri ruci.

Pronađite hladno, tamno mjesto

Krumpir se uzgaja u podzemlju i vole da su uvjeti što bliži takvima – tamni i hladni. Optimalna temperatura za skladištenje krumpira je između 7°C i 12°C stupnjevi tako da je podrum idealan. Ako nemate hladan podrum, držite krumpir na najmračnijem i najhladnijem mjestu. Muir kaže da je idealno rješenje ‘ostava koja nije ni blizu izvora topline kao što su mjesta u blizini štednjaka ili perilice za pranje posuđa. Poslužit će i ormar ili čak garaža tijekom određenih mjeseci u godini’. Bez obzira na sve, ne čuvajte krumpir u frižideru.

Rotirajte zalihu

Svaki put kada posegnete za krumpirom, provjerite zalihu i okrenite je. Provjerite ima li krumpira koji se počinje kvariti i potrošite ih i stavite novije krumpire na dno.

Komentirajte prvi

New Report

Close