Donosimo šest mitova o vitaminu C za koji mnogi smatraju da su istina

Autor: Poslovni.hr , 11. kolovoz 2022. u 11:53
Foto: Pixabay

Vitamin C nije jedino važan za imunitet, pomaže i u drugim funkcijama u tijelu kao što je sinteza dopamina.

Vitamin C je važan je za zdravlje organizma jer, između ostalog, pomaže u kontroli infekcija i zarastanje rana. Mnoge tvrdnje koje se često mogu čuti o njemu, međutim, nisu točne, piše City magazine.

Mit #1: Vitamin C je lijek za prehladu

Ovo je vjerojatno jedan od najvećih mitova. Vitamin C poboljšava imunitet, ali nema dokaza da liječi prehladu kao što se to misli, piše Times of India.

Mit #2: Naranča je najveći izvor vitamina C

Zapravo paprika babura ima više vitamina C od citrusa kao što su naranče i limuni, pa ako želite dodati više ovog vitamina u svoju prehranu istražite koje još voće i povrće sadrži vitamin C.

Mit #3: Vitamin C je najvažniji za imunitet

Vitamin C nije jedino važan za imunitet, pomaže i u drugim funkcijama u tijelu kao što je sinteza dopamina koji ima važnu ulogu u kontroliranju funkcija mozga i reguliranju raspoloženja.

Mit #4: Na unos vitamina C treba obratiti pažnju samo kada smo bolesni

Često se dešava da se simptomi neke bolesti pojave kada je ona već uznapredovala, zbog čega je važno redovno unositi u organizam sve važne vitamine, uključujući i vitamin C, a ne samo kada smo sigurni da nam se pokvarilo zdravlje.

Mit #5: Što se više vitamina C konzumira, to je imunitet bolji

Svaki vitamin ima određen nivo koji je potreban organizmu. Nije dobro ako ih je premalo. Isto tako, nije dobro ako ih je previše jer to može dovesti do trovanja vitaminima.

Mit #6: Suplementi vitamina C utječu na povećanje kilograma
Iako mnogi misle da uzimanje previše vitamina C može da dovede do povećanja kilograma to nije točno. Nekoliko istraživanja potvrdilo je da je nivo vitamina C u tijelu obrnuto proporcionalan težini tijela.

Komentirajte prvi

New Report

Close