Istraživanje otkrilo koji broj sati spavanja ugrožava zdravlje cijelog organizma

Autor: Poslovni.hr , 08. kolovoz 2022. u 10:55
Foto: Unsplash

Nedostatak sna čini neku osobu podložnijom čak i običnoj prehladi, upozoravaju istraživači.

Najnovija znanstvena studija pokazuje da spavanje koje traje manje od pet sati može ugroziti zdravlje organizma za 15 posto. Veza kvalitetnog sna i imuniteta je od ključnog značaja, piše B92.

Kada je čovjek budan, mozak, ali i ostatak organizma, koriste kemijske supstance poznate kao neurotransmiteri za međusobnu ‘komunikaciju’, odnosno slanje informacija od živčanog do imunološkog i drugih sustava.

Spavanje pomaže da se zalihe neurotransmitera održe na optimalnom nivou. Kada osoba ne spava dovoljno ili ima loš san, tijelo proizvodi manje neurotransmitera. Posljedica toga je da mnoge tjelesne funkcije, uključujući i imunitet, ne rade najbolje.

Naime, dok čovjek spava, organizam proizvodi više bijelih krvnih zrnaca i citokina koji djeluju kao glasnici imunog sistema i pomažu u borbi protiv infekcija i bolesti. Samim time, loš san može prouzrokovati njihovu smanjenu proizvodnju, što utječe na pad imuniteta. Nedostatak sna čini neku osobu podložnijom čak i običnoj prehladi, upozoravaju istraživači.

Komentirajte prvi

New Report

Close