Biljke vam mogu olakšati san, evo liste najkorisnijih

Autor: Poslovni.hr , 12. lipanj 2022. u 09:02
Foto: Unsplash

Stavite ih na svoj noćni ormarić i vaša večernja rutina i spavanje promijenit će se na bolje.

Čim smjestite biljke u sobu one će vam očistiti zrak, uljepšati prostor i podići vam raspoloženje, a nova istraživanja pokazuju da neke biljke čak mogu poboljšati vaš san. Stavite ih na svoj noćni ormarić i vaša večernja rutina i spavanje promijenit će se na bolje, piše Bestlifeonline.

Lavanda

Ova ljubičasta biljka divnog mirisa i izgleda može poboljšati vaš san. Jedna studija iz 2021. objavljena u Scientific Reports pokazala je da kada su ljudi spavali u sobi koja je bila namirisana eteričnim uljem lavande, imali manje poremećaja spavanja i imali su bolji san (važno je napomenuti da nisu znali koje su bile koje noći).

Foto: Pixabay

Studija iz 2015. objavljena u Iranian Red Crescent Medical Journal pokazala je da miris eteričnog ulja lavande prije spavanja i tijekom noći značajno poboljšava kvalitetu sna majkama nakon poroda tijekom osam tjedana.

Da biste uzgajali ovu čarobnu biljku u zatvorenom prostoru, trebat će vam izuzetno sunčan prozor, a ako imate mogućnost možete premjestiti teglu na sunčano mjesto na otvorenom tijekom dana. Tijekom noći je naravno, samo premjestite je na svoj noćni ormarić.

Jasmin

Ovaj bijeli cvijet često se koristi u parfumeriji zbog svoje slatke i senzualne arome. Ispostavilo se da bi njegov miris također može osigurati miran san.

Studija iz 2010. objavljena u Journal of Biological Chemistry pokazala je da vertacetal-coeur, mirisna kemikalija dobivena iz biljke jasmina, ima isti molekularni mehanizam djelovanja i jednako je učinkovit u promicanju sna i smanjenju tjeskobe kao i obično propisane tablete za spavanje i lijekovi protiv tjeskobe.

Foto: Pixabay

Kako biste uzgajali jasmin unutra, stavite ga blizu sunčanog prozora i održavajte ga vlažnim. Prije spavanja pomirišite cvjetove za trenutno opuštanje.

Sanseverija (svekrvin jezik) 

Dobra kvaliteta zraka može poboljšati san smanjenjem alergena i zagađivača koji mogu poremetiti vaš odmor. Stoga je logično da biljke koje čiste zrak također mogu poboljšati vašu rutinu spavanja. Tu na scenu stupa sanseverija (u narodu zvana i svekrvin jezik) koja pročišćava zrak.

Foto: Pixabay

Jedna studija iz 2009. objavljena u HortTechnology pokazala je da su laboratorijske komore s tim biljkama doživjele brže otapanje ozona. Srećom, ove biljke su neke od najjednostavnijih za njegu i zahtijevaju malo sunčeve svjetlosti i vode svakih nekoliko tjedana.

Kamilica

Ova biljka može pomoći vašem spavanju dopuštajući tako da od nje skuhate čaj koji izaziva drijemanje. Studija iz 2017. objavljena u Journal of Education and Health Promotion pokazala je da je uzimanje kamilice dvaput dnevno tijekom četiri tjedna povećalo prosječne rezultate spavanja sudionika.

Foto: Pixabay

Studija iz 2016. objavljena u časopisu Journal of Advanced Nursing pokazala je da su majke koje su pile čaj od kamilice svaki dan dva tjedna bolje spavale i imale manje simptoma depresije od onih koje nisu.

Da biste napravili čaj od kamilice, prvo ćete morati uzgojiti biljku. Ona najbolje uspijeva na otvorenom i zahtijeva puno sunce ili djelomičnu sjenu i oko centimetar vode tjedno. Recept sa Food52 kaže da nakon što cvjetovi procvjetaju, otrgnite oko tri žlice latica kamilice i skuhajte ih u vrećici čaja kao i obično.

Krizantema

Ovo je još jedna biljka koja pomaže u čišćenja zraka. U jednoj značajnoj NASA-inoj studiji koja je utvrdila vezu između biljaka i čišćeg zraka, krizanteme su u 24 sata uklonile 61 posto formaldehida, 53 posto benzena i 41 posto trikloretilena iz zatvorene komore.

Foto: Pixabay

Biljke lijepo izgledaju i na vašem noćnom ormariću. Stavite ih na puno sunčevo svjetlo i često zalijevajte, cvjetat će od rujna do prvog mraza, a između njih osigurat će vam i sate boljeg sna.

Komentirajte prvi

New Report

Close