Ove biljke mogu vam očistiti zrak u prostoriji, evo liste najkorisnijih

Autor: Poslovni.hr , 05. lipanj 2022. u 09:50
Foto; Unsplash

Biljke mogu smanjiti onečišćujuće tvari u zraku u zatvorenom prostoru i okruženju

Ne postoji lakši način da uljepšate svoj prostor od uključivanja biljaka u dekoraciju prostora, a istraživanje NASA-e pokazalo je kako one mogu poboljšati i kvalitetu zraka. Točnije, biljke mogu smanjiti onečišćujuće tvari u zraku u zatvorenom prostoru i okruženju, piše Bestlifeonline. U nastavku donosimo listu sobnih biljaka koje bi vam mogle pomoći da bolje dišete.

Sanseverija (svekrvin jezik) 

Foto: Pixabay

Sanseverija (svekrvin jezik) je jedna od najotpornijih biljaka, omiljene zbog svoje sposobnosti da uspijevaju pri slabom svjetlu i s malo vode. Da ne spominjemo, da su ugodne i oku zbog okomitog zeleno- žutog lišća, a u vašem domu će očistiti zrak. Jedna studija iz 2009. objavljena u HortTechnology pokazala je da su laboratorijske komore s tim biljkama u njima doživjele brže smanjenje koncentracije ozona nego komore bez njih.American Lung Association objašnjava kako je ozon u biti smog, a udisanje može napasti pluća i uzrokovati zdravstvene probleme.

Zeleni ljiljan

Foto: Unsplash

Baš kao i sanseverija, i zeleni ljiljan uspijeva i u najlošijim uvjetima i vrlo je prilagodljiva biljka koja je zbog toga laka za održavanje. Stavite ih na neizravno svjetlo s dobro dreniranom zemljom i bit će savršeno sretni, a dok rastu, ove će biljke osvježiti vaš prostor.

U NASA-inoj studiji koja je otkrila svojstva biljaka za pročišćavanje zraka, biljke zelenog ljiljana uklonile su 95 posto otrovne tvari formaldehida – plina koji uzrokuje rak i koji može nadražiti kožu, oči, nos i grlo – iz komore za 24 sata. Ako samo jednoj od ovih biljaka nađete mjesto u vašem domu mogla bi vam pomoći da lakše dišete tijekom dana.

Bršljan

Foto: Pixabay

Ova biljka penjačica može se koristiti kao pokrivač tla ili kao unutarnja loza za puzanje preko visećih košara ili karniša. NASA-ina studija pokazala je da je to najučinkovitija sobna biljka za uklanjanje benzena, otrovne kemikalije stvorene duhanskim dimom i industrijskim ispušnim plinovima. Ispraznio je gotovo 90 posto benzena iz zraka i snizio koncentraciju trikloretilena – tekućine koja, između ostalog, može oštetiti imunološki i reproduktivni sustav te uzrokovati neke vrste raka – za gotovo 11 posto. Ova biljka preferira vlažno okruženje i srednje svjetlo. Dopustite mu da se penje po vašem domu i donijet će pročišćavanje zraka gdje god da se krene penjati, no budite oprezni, jer je biljka otrovna za ljude i kućne ljubimce.

Krizantema

Foto: Pixabay

Cvjetnice također mogu pružiti prednosti pročišćavanju zraka. NASA-ina studija stavila je na test krizanteme u posudi i otkrila da su u razdoblju od 24 sata očistile 61 posto formaldehida, 53 posto benzena i 41 posto trikloretilena iz zatvorene komore. Krizanteme su jednostavne za njegu i zahtijevaju punu sunčevu svjetlost i često zalijevanje. Cvjetat će od rujna do prvog mraza i pružiti boju i bolje disanje.

Fikus benjamin

Fikus benjamin je izuzetno popularna biljka i mnogi ga smještaju u kut sobe, a u pitanju je sobna biljka koja osim svog elegantnog izgleda, ima i sposobnost čišćenja zraka.

NASA-ina studija pokazala je da uklanjaju gotovo 48 posto formaldehida, 30 posto benzena i 10,5 posto trikloretilena. Držite ih na suncu s vlažnom zemljom i rado će pročistiti vaš zrak.

Gerber

Foto: Pixabay

Gerber je još jedna cvjetnica koja u prostor unosi boju i bolju kvalitetu zraka. U NASA-inoj studiji smanjio je formaldehid za 50 posto, benzen za gotovo 68 posto, a trikloretilen za 35 posto. Kako biste se brinuli o tim cvjetovima, stavite ih na jako svjetlo (ovo je ključno, inače možda neće cvjetati) i zalijevajte ih kada osjetite da su suhi. Razvijat će dugotrajne cvjetove od proljeća do jeseni, ali znajte da su u pitanju jednogodišnje biljke i obično traju samo jednu sezonu.

Komentirajte prvi

New Report

Close