Antički lijekovi za moderne bolesti, evo popisa

Autor: Poslovni.hr , 29. svibanj 2022. u 11:08
Foto: Pixabay

Dobra vijest je da se čini da se drevni lijekovi vraćaju na scenu zdravlja i wellnessa u obliku alternativne medicine, a donosimo i listu nekoliko njih koji su proučavani i dokazano učinkoviti

Iako se kao dio moderne medicine lijekovi danas propisuju svakodnevno, ljudi se ne mogu ne zapitati postoje li još neka rješenja koja im mogu pomoći u njihovim tegobama i bolestima. Mnogi su također svjesni i da što više uzimaju lijekove, naše tijelo postaje tolerantnije na njihove učinke, piše Healtybuilderz. Dobra vijest je da se čini da se drevni lijekovi vraćaju na scenu zdravlja i wellnessa u obliku alternativne medicine, a donosimo i listu nekoliko njih koji su proučavani i dokazano učinkoviti.

Rodiola (Ružičasti žednjak )

Obično nazivana korijenom ruže ili zlatnim korijenom, rodiola ima brojna ljekovita svojstva koja se povezuju s njom, poput smanjenja učinaka depresije i umora. Nije ni čudo zašto su se drevne civilizacije u svoje vrijeme oslanjale na ovu biljku u medicinske svrhe.

Foto: Pixabay

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba postoji već više od 10.000 godina i još uvijek se koristi za pomoć kod Alzheimerove bolesti i demencije. List biljke ako se često koristi za liječenje mentalnih problema od gubitka pamćenja, vrtoglavice, glavobolje, pa čak i promjena. Propisuje se pacijentima koji imaju kognitivne probleme, pa čak i poremećaje spavanja.

Sjeme crnog kima

Također se naziva nigella sativa, sjeme crnog kima često su se prepisivale osobama koje imaju astmu, dijabetes, bolove u leđima, groznicu, infekcije, pa čak i probavne probleme. Ako se koristi izvana, može pomoći u liječenju čak i onih koji imaju ekcem ili psorijazu. Vjeruje se da sjeme crnog kima sadrži više od 100 zdravih sastojaka kao što su ugljikohidrati, masne kiseline, vitamini, minerali, kao i proteini. Nedavne studije pokazuju da sjemenke crnog kima imaju antileukemijska, antidijabetička i protuupalna svojstva, a mogu se čak i boriti protiv nastanka raka.

Grožđe

Utvrđeno je da i ekstrakt kožice grožđa i ekstrakt sjemenki grožđa sadrže velike količine antioksidansa i poznati su po svojoj sposobnosti da snize razinu kolesterola i krvni tlak.

Ginseng

Ginseng se često koristi za borbu protiv nesanice, depresije, umora nadbubrežne žlijezde i izgaranja, dok istovremeno jača imunološki sustav. Čak vas štiti od stres, a istovremeno jača vaše kognitivne funkcije, pamćenje i koncentraciju, uključujući sportske i fizičke performanse.

Philodendron amurense

Phellodendron amurense vrsta je stabla iz porodice Rutaceae, i glavni je izvor huáng bòa, jedne od 50 osnovnih biljaka koje se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini zbog ljekovitih moći. Ovaj ekstrakt se obično koristi kao lijek protiv bolova. Najnovija istraživanja su pokazala da ovaj ekstrakt također ima sposobnost blokiranja puteva nastanka raka, pa čak i sprječavanja ožiljaka, a može čak pomoći i kod upale koja se događa unutar tumora.

Bobice gloga

Glog je još jedan drevni lijek koji je nedavno dokazano učinkovit. U davna vremena, bobica gloga se koristila za liječenje različitih kardiovaskularnih problema zbog svoje sposobnosti umirivanja živčanog sustava. Ima opuštajući učinak na arterije što potiče snižavanje krvnog tlaka. Nizak krvni tlak smanjuje rizik od srčanih problema poput moždanog udara i srčanog udara.

Foto: Pixabay

Češnjak

Češnjak se obično koristi za smanjenje visokog krvnog tlaka, ateroskleroze, koronarne bolesti srca, sindroma kroničnog umora, bolova u ušima, pa čak i infekcija samo da spomenemo neke. Još jedan plus ovog drevnog lijeka je da djeluje i kao sredstvo protiv zgrušavanja krvi.

Aloe Vera

Aloe vera ima još jedno ime, a to je “biljka besmrtnosti”. Drevne civilizacije koristile su ovu biljku u raznim medicinskim stanjima od opeklina, astme, dijabetesa, pretilosti, akni, pa čak i dermatitisa. Aloe vera sadrži oko 95% vode, a preostalih 5% sadrži velike količine zdravih enzima. U njemu se nalazi više od 200 bioaktivnih spojeva poput vitamina, minerala, aminokiselina i drugih enzima za koje je utvrđeno da poboljšavaju sposobnost tijela da apsorbira hranjive tvari. I danas se biljka aloe vera još uvijek koristi za liječenje različitih zdravstvenih problema.

Komentirajte prvi

New Report

Close