Stručnjaci otkrili: Ovo je skrivena opasnost pretjeranog korištenja GPS-a

Autor: Poslovni.hr , 30. srpanj 2022. u 09:13
Foto: Pixabay

Neke su studije otkrile da vožnja može spriječiti pad kognitivnih sposobnosti.

Malo je stvari koje oslobađaju više od vožnje otvorenom cestom – ali biti za volanom složenije je nego što se možda čini. Kada se pridržavamo pravila prometa, koristimo cijeli niz važnih moždanih funkcija. Konkretno, neke su studije otkrile da vožnja može spriječiti pad kognitivnih sposobnosti, piše Bestlifeonline. Ali jedna uobičajena navika koju mnogi od nas imaju u automobilu mogla bi imati suprotan učinak, uzrokujući da s vremenom izgubimo određene kognitivne vještine.

Gotovo svaki dio vašeg mozga mora biti uključen dok vozite—ali neki elementi kognitivnog funkcioniranja važniji su od drugih.

Studija iz 2020. objavljena u časopisu Scientific Reports objašnjava dvije glavne strategije koje naš mozak koristi kada smišljamo kamo ići.

Foto: Pixabay

“Jedna je strategija prostornog pamćenja, a ta strategija kritički se oslanja na hipokampus, regiju mozga koja je snažno uključena u epizodno pamćenje i relacijsku memoriju,” piše tim. “Druga strategija je strategija podražaj-odgovor i uključuje učenje niza motoričkih odgovora (npr. skretanje ulijevo) iz određenih položaja (npr. sljedeći zavoj).” Taj posljednji, kažu, “dovodi do rigidnijeg ponašanja i omogućuje nam da upravljamo ‘autopilotom’ na rutama kojima često putujemo.”

U čemu je kvaka? Te kognitivne vještine koristimo samo kada ne koristimo sustav globalnog pozicioniranja (GPS) za navigaciju. Prema studiji, korištenje GPS-a dok vozite povezano je s jednim posebnim oblikom pada kognitivnih vještina.

“Analizirali smo iskustva 50 vozača kao i različite aspekte prostorne memorije, uključujući korištenje strategije prostorne memorije, kognitivno mapiranje i kodiranje orijentira korištenjem zadataka virtualne navigacije”, napisali su istraživači.

Foto: Pixabay

Otkrili su da “ljudi koji više koriste GPS imaju lošiju prostornu memoriju”, što znači da su bili lošiji u navigaciji kada su vozili bez GPS-a.

Isključivanje vašeg GPS-a može biti sjajan način da vam pomogne zadržati, ponovno uvježbati ili povratiti kognitivne funkcije – ali i nekoliko drugih stvari također vam mogu pomoći da poboljšate svijest o prostoru. Stručnjaci preporučuju igranje šaha, slaganje slagalica, igranje igara pamćenja, bavljenje umjetnošću i redovitu tjelovježbu, a sve to može imati pozitivan učinak na vizualno-prostorne vještine.

Komentirajte prvi

New Report

Close