Vozači, oprez: Ovo je jedna vrlo važna stvar koju bi svi trebali znati

Autor: Poslovni.hr , 11. srpanj 2022. u 10:06
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

U animaciji koja sadrži upute za pravilo reagiranje pri potrebi stvaranja hitnog koridora, ističu kako je “nesmetan prolaz vozila hitnih službi ključan faktor za preživljavanje unesrećenih”.

Vatrogasna postrojba Zagreb na svom je Facebook profilu objavila snimku intervencije te poručila kako “ovakvo ponašanje i neformiranje hitnog koridora ugrožava sigurnost i predstavlja problem svim hitnim službama”. Istaknuli su kako je važno naučiti pravilno se ponašati, a važnost edukacije vozača ističu i tvorci aplikacije “Autoškola Ispiti”.

Prometni stručnjak Ivan Rusan, vlasnik Autoškole Stubica i Autoškole Rusan, te tvrtka DD3D kreirali su 3D animaciju koja educira o važnosti hitnog koridora. Kako ističu, to je radnja koju bi svi vozači trebali instinktivno znati raditi, no ona im nije dovoljno iskomunicirana niti objašnjena.

– Bitno je da se hitni koridor formira prije dolaska hitnih službi jer jednom kada se stvori kolona i vozila se nabiju jedno na drugo, pomicanje u stranu postane teško, pogotovo za teretna vozila. Dakle, u trenutku kada vozač primijeti da vozila ispred njega intenzivnije koče i kada postaje vjerojatno da će se vozila zaustaviti, treba svoje vozilo pomicati u stranu kako bi oslobodio prostor za hitne službe. Jednostavna i lagana radnja koja bi svima trebala postati navika, a može spasiti nečiji život – navodi Ivan Rusan.

U animaciji koja sadrži upute za pravilo reagiranje pri potrebi stvaranja hitnog koridora, ističu kako je “nesmetan prolaz vozila hitnih službi ključan faktor za preživljavanje unesrećenih”. Kod zaustavljanja na prometnici s dvije prometne trake u istom smjeru, navode kako je hitni koridor potrebno osigurati tako da se sva vozila u lijevoj prometnoj traci pomaknu ulijevo, a vozila u desnoj prometnoj traci udesno, prenosi Večernji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close