Ako jedete ove namirnice, mogli biste provjeriti krvnu sliku

Autor: Poslovni.hr , 17. lipanj 2022. u 13:21
Foto: Pixabay

Ako jedete neke namirnice, mikrobi tijekom probave će ih pretvoriti u toksične spojeve

Možda vam nije omiljen pregled vađenje krvi, ali on može otkriti koja se razina toksičnih komponenti nalazi u krvi.

Te toksične tvari su produkt nekih namirnica koje jedemo i rezultat može pomoći da smanjite rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i prerane smrti, piše Ordinacija.

TMAO (Trimetilamin N-oksid)  je toksični spoj koji se proizvodi interakcijom nekih namirnica i mikroba u želucu tijekom probave, a ne nalazi se kao takav u hrani, pojasnila je Purna Kashyap, gastroenterolog na Mayo klinici. Ipak ako jedete neke namirnice, mikrobi tijekom probave će ih pretvoriti u toksične spojeve, koje jetra pretvara u TMAO, pojašnjava.

Kroz vrijeme se on nakuplja u tijelu i povećava rizik od ateroskleroze – nakupljanja plaka u arterijama i čini vas podložnijima kardiovaskularnim bolestima, infarktu i moždanom udaru.

Osobe koje imaju povišene razine TMAO-a imaju i dva put veći rizik od bolesti srca, a kako bi se te razine snizile, liječnik savjetuje da se bazirate na prehrani bogatoj vlaknima i da koristite puno maslinova ulja koje sadrži neke od inhibitora enzima koji koji je potreban da bi se stvorio TMAO.

Ako izbjegavate određene namirnice, i to može pomoći. Koje to namirnice najčešće uzrokuju ovakve probleme, otkrivamo u nastavku.

Crveno meso

Postoje brojna mišljena o tome koliko je crveno meso zdravo, ali neke studije kažu kako može povećati rizik od nastanka nekoliko opasnih bolesti. Možda znate da zasićene masnoće postoje u ovoj vrsti mesa i da one povećavaju rizik od razvoja bolesti, ali novi podaci otkrivaju kako se proizvodnja TMAO povećava kada se jede crveno meso.

Foto: Pixabay

“Crveno meso je najpoznatija namirnica koja vodi do spomenutih promjena, a povišena razina TMAO spoja je povezana s povećanim rizikom od nastanka bolesti bubrega, uz kardiovaskularne bolesti”, navodi Kashyap. Idući put kad odlučite komad mesa baciti na tavu za večeru, razmislite o zamjeni koja isto sadrži proteine, poput tofua ili leće. Upravo takvi proteini pružaju zaštititi od spomenutih stanja.

Jaja

Jaja se često hvale radi zdravstvenih dobrobiti ali ako ih jedete previše možda mogu uzrokovati problem sa srcem. Ako jedete dva ili više jaja u danu, može doći do povećanja razine toksičnosti u krvi i urinu, tako barem kažu rezultati studije iz 2014. godine.

Foto: Pixabay

Žumanjak sadrži oko 115 mg kolina, a to je više od 25 posto dnevne preporučene doze. Ako jedete dva jaja za doručak, to će vam dati pola preporučene doze.

Ako želite zaštititi srce ali ne možete prestati jesti jaja, puno je biljnih zamjena koje nude sve nutrijente kao i jaje.

Mliječni proizvodi

Puno se u zadnje vrijeme govori o mlijeku, uz činjenicu da je oko 68 posto svjetskog stanovništva osjetljivo na laktozu. Mnogi se tako pitaju je li mlijeko uopće zdravo za nas. Prema studiji iz 2015. godine, prehrana koja sadrži puno mlijeka je povezana s većom razinom upala, a ako mlijeko pijete često, možda biste trebali kod liječnika provjeriti stanje krvi.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kako se neko moze nazvat nutricionistom, i to vidjam posvuda, a da samo nabraja namirnice koje su nezdrave i zdrave bez navoda njihove kvalitete.

Ako je krava hranjena GMO hranom, davani joj steroidi, cijepljena cesto antibioticima, nije se mogla pomaknuti za korak, tada, iako je meso, mlijeko ili sir inace zdravo, njeno meso, mlijeko ili sir nece biti zdravo.

Isto sa bilo cime sto jedemo, jako je bitno i kakve je kvalitete a ne sto jedemo, ali to bas nevidimo cesto da se spomene, samo automatsko nabrajanje dobro/lose!?

New Report

Close