Plavac mali vjerojatno je najpopularnija vinska sorta, a nakon graševine i malvazije i najvažnija autohtona hrvatska sorta. Poznata je izreka ‘‘Svaku lozu hvali, ali plavac sadi’’. Njegova popularnost u Hrvatskoj neprikosnovena je, no ostatak svijeta ne dijeli našu zaluđenost plavcima i ne razumiju specifičnosti te sorte. Utjecajni Robert Parker je nedavno dao niske ocjene dalmatinskim vinima, pa i nekim našim razvikanim plavcima. Jedan hvarski vinar ima svoje objašnjenje za to: ‘‘Europski potrošač ima ugrađen čip caberneta i merlota, plavac je za njih predivlje vino.’’ Ovakav imidž plavca malog pokušavaju promijeniti mnogi dalmatinski vinari. Između njih je vinski stručnjak Saša Špiranec odabrao 10 vrhunskih plavaca, koji bi mogli osvajati svjetska tržišta. Većina ovih vina dolazi s najboljih položaja u Hrvatskoj, onih na južnim padinama otoka Pelješca i Hvara, proizvedenih u ‘‘ekstremnim’’ uvjetima nepristupačnih terena.
Pelješac
Madirazza Dingač barrique 2006.
Vinarija Madirazza na Pelješcu posluje dugih 40 godina, a proizvodnja im je respektabilnih 600.000 litara godišnje. Dingač Madirazza dobiva se od prezrelog i suhvicama prošaranog grožđa Plavca malog. Tom vrhunskom vinu naglašene osobnosti svojstvena je tamna rubinskocrvena boja. Dingač Madirazza je snažno i vatreno vino koje može stići i do 17,6 vol % alkohola, ali se pretežno proizvodi u rasponu od 14-15,5 vol % alkohola.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu