Želite da vam djeca u školi uče razvijati chatbotove i robote? Podržite kampanju Izgradi školu budućnosti

Autor: Josipa Ban , 02. listopad 2022. u 10:59
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Svi koji žele da im djeca od najranije dobi u školi stječu tehnološka znanja budućnosti to mogu postići podrškom kampanje Izgradi školu budućnosti.

Tvrtka Stemi pokrenula je prije dvije godine u hrvatskim školama projekt “Škola budućnosti”, a kroz koji osnovnoškolci i srednjoškolci dobivaju tehnološka znanja budućnosti, ona iz robotike, umjetne inteligencije, interneta stvari. U projektu je do sada sudjelovalo više od 350 učitelja i dvije tisuće učenika, odnosno svaka deseta škola u Hrvatskoj. Pokretači projekta sada žele da projekt zaživi u svakoj petoj školi, odnosno njih 220. S tim su ciljem, uz partnere Infobip i A1 Hrvatska, pokrenuli kampanju grupnog financiranja “Izgradi školu budućnosti”, a tijekom koje planiraju prikupiti milijun kuna.

Na ovaj način svi koji žele da im djeca od najranije dobi sječu tehnološka znanja i vještine budućnosti, sada imaju priliku utjecati na promjene u hrvatskom obrazovnom sustavom. Mijenjati stvari u često kritiziranom hrvatskom obrazovnom sustavu imaju upravo kroz podršku kampanje “Izgradi školu budućnosti”.

Marin Trošelj, pokretač projekta i direktor tvrtke Stemi, kaže da im je cilj proširiti most između škola i naše tehnološke industrije. “Želimo znanja i praksu iz naših najboljih tehnoloških kompanija dovesti u svaku petu školu u Hrvatskoj i time ih pretvoriti u Škole budućnosti”, ističe.

Ovaj uistinu inovativan i vrijedan projekt, u koji je do sada uloženo oko 750 tisuća eura, nosi prednosti i za učenike i za učitelje. Učenici kroz tehnološke izazove dobivaju najtraženija znanja na tržištu, a kroz timski i projektni rad razvijaju ključne meke vještine (soft skills) za uspješnu karijeru u tehnološkoj industriji.

Učitelji se, s druge strane, obrazuju o novim tehnologijama te im se koristeći inovativnu edukacijsku platformu značajno olakšava priprema i provedba nastave.

Slobodan Velikić, direktor razvoja poslovanja Stemi-ja najavljuje da će ubrzo učenicima i učiteljima omogućiti razgovor s kolegama iz drugih zemalja koji sudjeluju u njihovim programima.

To će biti moguće jer Škola budućnosti od ove godine kreće u SAD-a i Velikoj Britaniji.

“Učenici se tako već u školskim klupama počinju pripremati za poslove budućnosti u kojima ih svakako čeka rad u međunarodnom okruženju, a kroz praktičan rad svojim projektima unapređuju lokalnu zajednicu”, kaže Velikić.

Do ove su godine kroz Školu budućnosti učenici učili o umjetnoj inteligenciji i to kroz razvoj chatbotova, odnosno računalnih programa koji mogu razgovarati s ljudima koristeći prirodni jezik. Ove će godine program biti obogaćen s dva nova – robotikom i internetnom stvari (Internet of Things). Učenici će tako učiti kako izraditi robota hodača za istraživanje Marsa ali i kako uzgojiti hranu te kako uz pomoć tehnologije upravljati tom proizvodnjom.

Osim prenošenja tehnoloških znanja budućnosti velika je vrijednost projekta Škola budućnosti i to što popularizira STEM područja.

Kampanja se može podržati uplatom na stranici Čini pravu stvar u zamjenu za neku od brojnih nagrada.

Komentirajte prvi

New Report

Close