Zdravko Marić: Pad BDP-a bit će veći nego 2009. godine

Autor: Poslovni.hr , 24. travanj 2020. u 08:17
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Dodao je da je udar velik i da nema ni jednog svjetskog gospodarstva koje ga može podnijeti bez posljedica.

Zdravko Marić, ministar financija kazao je da će u tri mjeseca krize trebati do 70 milijardi kuna i dodao da bez zaduživanja već sada ne možemo. Otkrio je i koliki pad BDP-a očekuje.

‘Treba nam 15 milijardi kuna samo za funkcioniranje države. Do sada smo uspjeli namaknuti 8,5 milijardi na domaćem tržištu. U iduća dva tjedna idemo s nekim dodatim operacijama’, rekao je Marić u RTL Direktu.

O kamatama na zaduživanje i hoće li biti visoke je poručio:

“Ovo što smo sad napravili na pet godina je prosječno 1,3 do 1,5 posto. Pritisak na tržište je više nego vidljiv. Treba reći i da je za očekivati da će udar u ovoj godini, pad BDP-a ove godine biti veći nego 2009. godine. Iskreno se nadam da ovaj put nećemo padati šest godina zaredom”, poručio je ministar financija.

Na pitanje je li govorimo o padu od 9 ili 10 posto, Marić je ustvrdio da će biti spremni na sve scenarije, ali da je to na tim razinama.

Na pitanje hoće li nam zbog svega kreditni rejting biti srušen, odgovorio je da ne bi išao tako daleko.

‘Ako budemo dovoljno pametni i odgovorni u odlukama, imamo dovoljno argumenata da ga zadržimo. Kako se budemo ponašali, tako će i biti. Mjere su na vrijeme, ciljane i poprilično izdašne. U ovom trenutku među svim zemljama EU, imamo najbolje poikazatelje”, rekao je Marić dodavši da kada smo se odlučili za očuvanje života i zdravlja da je bilo neminovno da će gospodarstvo patiti.

Dodao je da je udar velik i da nema ni jednog svjetskog gospodarstva koje ga može podnijeti bez posljedica.

‘Još više trebamo gledati prema onome što slijedi. To su reforme, ne samo države. Ako nam ova kriza neće otvoriti oči što su to strukturne grane, onda se može ponoviti’, zaključio je Marić.

Komentirajte prvi

New Report

Close