Novi hrvatski i europski gospodarski model rasta mora imati četiri ključne značajke

Autor: Julije Domac , 24. travanj 2020. u 07:13
Pozivamo na nacionalnu suradnju struke i politike, donositelja odluka, nevladinih organizacija i svakoga od vas da podrže i provedu zelenu tranziciju

Svi smo važan kotačić promjene i poticanja projekata koji su nam potrebniji nego ikada. Došlo je vrijeme da se planovi pretvore u akciju.

Jesmo li ovo mogli očekivati? Kriza izazvana virusom COVID-19 potresa Hrvatsku, ali i cijeli svijet. Živimo u vremenu koje je bilo zaista teško zamisliti. Kriza u kojoj se nalazimo je test za sve što nam je najvažnije. Funkcioniranje Republike Hrvatske kao države.

Funkcioniranje zdravstvenog sustava. Test naše europske solidarnosti suradnje. Ali kriza generacije je i prilika generacije, nikada se nije jasnije osjećala želja i energija da Hrvatsku mijenjamo na bolje, da temeljito i potpuno resetiramo našu domovinu.

Gospodarski oporavak

U ovoj strahovito teškoj situaciji, suočavamo se i s drugom krizom – šok za hrvatsko i europsko gospodarstvo teži je od krize 2008. godine. Više nego ikada do sada treba nam jaki i koordinirani odgovor gospodarske politike, jasno postavljanje prioriteta i pokretanje investicija.

Gospodarski oporavak doći će samo ogromnim ulaganjima u zaštitu i otvaranje novih radnih mjesta i pružanje podrške svim tvrtkama i poduzetnicima, gradovima i regijama te sektorima koji trpe gospodarsku štetu uslijed iznenada zaustavljenih gospodarskih aktivnosti.

Nove investicije trebaju potaknuti i novi hrvatski i europski gospodarski model rasta – otporniji, zaštićeniji, suvereniji i uključiviji. Svi ovi zahtjevi leže u ideji zelenog gospodarstva koju snažno zagovaram. Prijelaz na klimatski neutralno gospodarstvo može brzo osigurati radna mjesta, rast i poboljšati način života svih građana u Hrvatskoj, EU te širom svijeta, ali i pridonijeti izgradnji otpornijeg društva.

Nove tehnologije su već ovdje, u 2019. godini se čak 72% svih investicija u energetskom sektoru odnosilo na obnovljive izvore energije. U posljednjih 10 godina postignut je ogroman napredak u razvoju novih tehnologija i stvaranju novog lanca vrijednosti. Prije 10 godina vozila s nultom emisijom bila su samo prototip, danas se nalaze posvuda na našim cestama.

Prije 10 godina energija vjetra bila je tri puta skuplja nego danas, a solarna energija sedam puta. Prije 10 godina nismo se bavili energetskom obnovom zgrada jer nam se to činilo skupo i nepotrebno.

Politička volja je danas jasno izražena. Projekti poput Europskog zelenog dogovora i brojnih nacionalnih planova za razvoj bez ugljika jasno definiraju put kojim Hrvatska treba hrabro koračati. Suprotno nekih očekivanja, kriza uslijed virusa COVID-19 nije zemlje članice Europske unije odvratila od zelene agende već upravo suprotno.

Nedavna inicijativa 12 zemalja članica EU koje predvode Danska, Njemačka i Francuska poziva baš na zeleni oporavak kao ključnu strategiju za krizna vremena u kojima živimo. Europska komisija pokrenula je i javno savjetovanje o svojoj Obnovljenoj strategiji održivog financiranja, dijelu paketa od tri bilijuna eura za zelenije gospodarstvo do 2030.

Stručni sadržaj i informiranost

Namjera nam je da okupljanjem stručnjaka kroz sadržaj informiramo i sve one koji će sadržaj čitati, svakoga od vas, jer svi smo važan kotačić promjene i poticanja projekata koji su nam potrebniji nego ikada. Došlo je vrijeme da se ti planovi pretvore u akciju koje će promijeniti živote svakoga od nas i doprinijeti brzom oporavku gospodarstava i društva.

Pozivamo na nacionalnu suradnju struke i politike, donositelja odluka, nevladinih organizacija i svakoga od vas da podrže i provedu zelenu tranziciju na klimatsku neutralnost i održivo gospodarstvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close