Zdravko Marić odlazi iz Vlade, na užem kabinetu imao je emotivan govor, javnosti će se obratiti sutra

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. srpanj 2022. u 11:20
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U Banskim je dvorimaodržan je sastanak užeg kabineta Vlade na kojem je premijer Andrej Plenković izvijestio o odlasku Zdravka Marića iz Vlade i Marku Primorcu kao kandidatu za novog ministra financija, nakon čega slijedi sastanak s predstavnicima stranaka parlamentarne većine.

Uskoro bivši ministar financija Zdravko Marić stigao je jutros u Vladu gdje je o njegovom odlasku iz Vlade premijer izvijestio ostale članove Vlade na užem kabinetu i članove parlamentarne većine. Očekuje se da će Plenković predstaviti danas Marka Primorca kao kandidata za novog ministra financija.

“Sam je rekao da mu je ovo teška odluka. Imao je emotivno izlaganje pred kolegama. Što se tiče razloga, on će sutra biti dostupan medijima. Ja bih rekao da u ovim okolnostima, Vlada je živo tijelo i mora nastaviti raditi dalje, funkcnionirat će kao i dosad”, rekao je nakon sastanka užeg kabineta glanogovornik Vlade Marko Milić za N1.

Na pitanje zašto Marić odlazi, Milić kaže kako je točno da on odlazi te da je jutros o svom odlasku govorio ministrima na vladi, a tijekom dana će se obratiti ivladajućoj većini i Predsjedništvu HDZ-a.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Marić odlazi u izuzetno teškom gospodarskom trenutku za Hrvatsku, a Milić kaže da treba “malo spustiti loptu”.

Podsjetimo, Vlada je u utorak navečer potvrdila da potpredsjednik vlade i ministar financija Zdravko Marić odlazi iz vlade i da će premijer Andrej Plenković za novoga ministra predložiti Marka Primorca.

“Točno je da Zdravko Marić na vlastitu inicijativu odlazi s mjesta potpredsjednika Vlade i ministra financija. Predsjednik Vlade izvijestit će o odlasku Marića članove Vlade sutra na užem kabinetu (9h) i članove parlamentarne većine (12h)”, izvijestio je glasnogovornik vlade Marko Milić.

“Zahvalni smo mu na doprinosu koji je dao u Vladi u proteklih šest godina”, kaže se u Milićevoj poruci medijima.

“Već sutra predsjednik Vlade parlamentarnoj većini predstavit će Marka Primorca kao kandidata za novog ministra financija, a
zastupnicima u Hrvatskom saboru već tijekom idućeg tjedna”, kaže Milić.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Marko Primorac (1984.) profesor je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, čije je područje ekpertize upravljanje financijama u javnom sektoru, porezna politika i fiskalna decentralizacija.

Vlada će nastaviti kao i dosad raditi na rješavanju svih izazova s kojima  smo u krizi suočeni, štiteći hrvatske građane i gospodarstvo, zaključuje Milić.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Marko Primorac bavi se izučavanjem javnih financija, lokalnim financijama, poreznim sustavom i upravljanjem javnim dugom, a u njegovoj biografiji uz ostalo piše da je kao autor ili koautor objavio četiri sveučilišna udžbenika.

U 2016. bio je član Stručne radne skupine za reviziju poreznog sustava i izradu novih zakonodavnih rješenja u poreznom sustavu Hrvatske, a 2017. član Povjerenstva za izradu novog modela sustava financiranja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave pri Ministarstvu financija.

U 2018. je bio član Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava te član stručne radne skupine za izradu Nacionalne razvojne strategije pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Od 2018. do 2020. obnašao je dužnost savjetnika za gospodarstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Od 2016. je član Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, od 2017. do 2018. bio je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske elektroprivrede d.d., a od 2018. je zamjenik predsjednika Revizijskog odbora Hrvatske lutrije d.o.o.

Od 2021. je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije te predsjednik Revizijskog odbora. Od 2021. je vanjski član Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora.

Komentirajte prvi

New Report

Close