Zašto je kod nas epidemija blaža nego u drugim državama?

Autor: Poslovni.hr , 06. travanj 2020. u 16:54
Photo:Damir Spehar/PIXSELL

Politika obaveznog cijepljenja protiv tuberkuloze je potencijalno spasila Hrvatsku od stravičnog scenarija sličnog Italiji.

Države u kojima BCG cijepljenje protiv tuberkuloze nije obavezno bilježe deset puta više slučajeva zaraze koronavirusom i smrti uzrokovanih bolešću COVID-19, prenosi RTL.

Rezultati su to medicinskog istraživanja temeljenog na analizi 178 države, provedenog u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu, piše The Economic Times.

BCG, odnosno Bacillus Calmette-Guérin, cjepivo je za tuberkulozu koje se dobiva odmah nakon rođenja u državama u kojima je ta bolest česta pojava, primjerice u Indiji.

Zanimljivo je da mnoge bogate nacije, kao što su SAD, Italija i Nizozemska, nikada nisu imale službenu, univarzalnu politiku BCG cjepljenja.

Istraživanje je obuhvatilo vremenski period od 15 dana između 9. i 24. ožujka u 178 država, a zaključak je da učestalost bolesti COVID-19 bila 38,4 na jedan milijun u državama koje imaju obavezno cijepljenje, u usporedbi sa 358,4 na jedan milijun u državama koje ga nemaju.

Osim toga, stopa smrtnosti je u državama s programom cjepljenja bila 4,28/milijun, naspram 40/milijun u državama bez takvog programa.

“Očekivali smo da će praksa cijepljenja imati pozitivan, zaštitnički učinak, ali su razlike u učestalosti zaraze i stope smrtnosti između država sa i bez politike obaveznog cijepljenja zaista iznenađujuće”, rekao je dr. Ashish Kamat, jedan od autora istraživanja.

BCG cjepivo je jedan od kandidata za rješenje krize COVID-19.

U Australiji se trenutno odvija kliničko ispitivanje efikasnosti cjepiva protiv bolesti na uzorku od 4000 osoba, ali za sada nije jasno što to znači za osobe koje su cjepivo dobile u djetinjstvu jer se virus SARS-CoV-2 nastavlja širiti svijetom.

Upravo je to ključno pitanje na koje svi uključeni nastoje odgovoriti, dok se u mnogim državama obustavlja ekonomija i implementira karantena.

“Čini se da države sa obaveznim BCG cijepljenjem imaju manje slučaja zaraze te smrtnih slučaja od bolesti COVID-19. Moguće je da je to zbog učinka BCG cjepiva na imunološki sustav”, piše u znanstvenom članku dostupnom na akademskom portalu ResearchGate koji je trenutno priložen za recenziju.

Istraživanje provedeno na Tehnološkom Institutu u New Yorku je prijavilo slične rezultate. Konkretno, države sa politikom obaveznog cijepljenja, kao što su Japan i Brazil, bolest COVID-19 u manjoj mjeri pogađa nego one bez te politike.

Ipak, treba imati na umu da ni oni cijepljeni u djetinjstvu nemaju nužno doživotnu imunost.

“Moguće je testirati prisutnost vrste imunosti koju omogućuje BCG-cjepivo i po potrebi ponovno cijepiti visoko rizične skupine”, izjavio je dr. Kamat i dodao kako bi se u tom slučaju dio stanovništva potencijalno mogao vratiti na posao ukoliko imaju veću razinu zaštite od virusa, piše The Economic Times.

Dodajmo da je u Francuskoj također počelo istraživanje o tome djeluje li BCG na koronavirus. Znanstvenici već dugo znaju da BCG ima nespecifične korisne učinke, odnosno da štiti i od drugih bolesti, a ne samo od tuberkuloze. Naime, ustanovljeno je da djeca cijepljena BCG-om manje boluju od drugih dišnih bolesti.

Pretpostavlja se da bi cjepivo protiv tuberkuloze moglo slično djelovati na koronavirus, bilo smanjenjem rizika od zaraze, bilo ublažavanjem težine simptoma.

Ukoliko se teorija pokaže točnom, bile bi to iznimno dobre vijesti za Hrvatsku koja je među državama sa obaveznim cijepljenjem protiv tuberkuloze.

Komentari (3)
Pogledajte sve

običaj je da se da i link na originalni znanstveni članak.

Osim obaveznog cjepiva kod rođenja radi se višestruko testiranje na antitijela. To je ono što u osnovnoj školi dobijemo u podlakticu pa se mjeri crvenilo. To se ponavlja i ako ste se prijavili kao studen u studentskom domu. U slučaju da anti tijela nisu odreagirala na test, cijepite se ponovo. Neloše.

Znači Capak nas je sve gadno zeznuo sa svojim ad hoc histeričnim mjerama kakve ni jedna zemlja na svijetu nema i uništio gosposdarstvo Hr najvise od svih zemalja svijeta. Hvala mu. Kad mu opet plješčemo?

New Report

Close