Evo kad će se moći kod frizera ili u kafić te koje će biti radno vrijeme trgovina

Autor: Poslovni.hr , 23. travanj 2020. u 13:16
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković naveo je da se postupno može početi s popuštanjem mjera, ali da se nikako ne može sve odmah vratiti na staro.”Ponovno pokretanje gospodarstva odvijat će se u tri faze”, naveo je.

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na početku sjednice Vlade na današnji potres u Zagrebu, pozvao na oprez i podsjetio da se radi na planu aktivnosti za pomoć svima koji su u potresu doživjeli velike štete.

Premijer je najprije podsjetio na razvoj situacije u protekla dva mjeseca u svijetu i Europi koja je najpogođenija pandemijom.

“Na sreću situacija u Hrvatskoj nije toliko dramatična koliko u drugim državama. Možemo reći da je epidemiološka situacija pod kontrolom. To smo uspjeli zajedno zahvaljujući pravodobnim mjerama i odgovornom ponašanju naših sugrađana”, rekao je premijer. Naveo je da se postupno može početi s popuštanjem mjera, ali da se nikako ne može sve odmah vratiti na staro.

“Ponovno pokretanje gospodarstva odvijat će se u tri faze. Prvo od ponedjeljka 27. travnja se omogućuje rad trgovinama izazov onih u trgovačkim centrima. . Omogućit ćemo rad svima koji rade uslužne djelatnosti osim onih gdje je blizak kontakt. Uvode se javne gradske i prigradske linije. Omogućuje se rad knjižnica, muzeja i knjižara”, nabrojio je Plenković.

Ne dođe li do pogoršanja, slijedi faza od 4. svibnja: Tu će se omogućiti rad javnog zdravstva, privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, svim poslovnim subjektima u kojima se ostvaruje bliski kontakt sa klijentima – npr. kozmetičari, pedikeri, frizeri…

Treća faza od 11. svibnja: Omogućuju se okupljanja do deset osoba, omogućit će se rad trgovačkih centara, omogućit će se rad predškolskih ustanova, razredne nastave od 1-4 razreda i rad s djecom s teškoćama koji imaju pomoćnika u nastavi. Omogućit će se održavanje laboratorijskih vježbi. Uvode se međužupanijske linije. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata isključivo na terasama. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima za korisnike smještaja. Proširit će se uvjeti za e-Propusnice.

“Najugroženiji su sugrađani starije dobi. Preporučuje se tim osobama, osobama s kroničnim bolestima, da ostanu kod kuće. Oni su najosjetljiviji”, rekao je.

“HZJZ će zajedno sa Stožerom izraditi preporuke koje će se odnositi na radno vrijeme u trgovinama, zadržavanje u zatvorenim prostorijama”, rekao je.

“Odlučili smo da se omogući održavanje vjerskih okupljanja od 2.5.”, rekao je premijer koji se pred kraj izlaganja osvrnuo i na pitanje otvaranja granica.

“S našim partnerima u Europi ćemo pronalaziti rješenja. Pa ćemo doći u poziciju da idemo i prema otvaranju granica. Pronalazimo u sljedećim tjednima rješenja koja će biti zajednički dogovorena i sigurna”, rekao je.

Premijer Andrej Plenković, nakon sjednice Vlade, dodatno je objasnio plan popuštanja mjera. Rekao je da se mjere mogu vrlo brzo početi ponovno uvoditi ako će doći do rasta zaraženih.

“Ja sam i jutros i cijeli ovaj tjedan obavio razgovore s kolegama čiji državljani vole Hrvatsku. Svi kolege željeli bi da u idućim tjednima pronađimo model kako da omogućimo otvaranje granica i omogućimo dolazak ljudi”, rekao je Plenković.

“Ako su dvije zemlje u sličnoj epidemiološkoj situaciji, ako se jednako dobro bore, dođemo do rješenja kako se može putovati. Pa tako da Slovenci mogu u Hrvatsku, a Hrvati u Sloveniju. Iste želje imaju i drugi. Tražit ćemo rješenje i da se onda može odraditi sezona. Jasno, ona ne može biti rekordna kao zadnje tri”, rekao je Plenković.

Propusnice su i dalje na snazi.

“Proširit će se opseg razloga zašto se mogu izdavati. One ostaju, ali opseg će biti povećan uz praćenje epidemiološke slike. Što se tiče trgovina, HZJZ će izraditi preporuke. Očekujemo da se radi dvokratno”, rekao je.

Objasnio je da ako netko primejrice iz Krapine ide na more, dobit će propusnicu. Dakle, kako je rekao, one ostaju, ali će se lakše izdavati.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close